Γέφυρες ειρήνης

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018 12:00
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Την είπαν «ιστορική συνάντηση», «μία νέα εποχή ειρήνης», «την αρχή μίας νέας ιστορίας». Πριν από λίγες μόλις ημέρες, ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος της Ν. Κορέας Μουν Τζε Ιν πέρασαν την αποκαλούμενη «καταραμένη γραμμή» που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο, στην πρώτη σύνοδο των δύο χωρών εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. 

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ο πρώτος ηγέτης της Β. Κορέας που επισκέπτεται τη Νότια από το 1953, όταν έληξε ο κορεατικός πόλεμος. Αναμφισβήτητα, οι υποσχέσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι καλύτερες από το τίποτε. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεσμεύτηκε να εργαστεί για μία επίσημη συμφωνία ειρήνευσης και για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Το τελευταίο φαίνεται σχεδόν απίθανο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Β. Κορέα έχει μεγάλη ιστορία στο να κάνει δεσμεύσεις και εν συνεχεία να τις αθετεί. 

Είναι επίσης εύκολο να ξεχάσουμε, όπως λέει ο Economist, ότι ο κ. Κιμ είχε απειλήσει τον πλανήτη με πυρηνικό πόλεμο και είχε διαπράξει μερικές από τις χειρότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρόσφατη ιστορία. Επίσης, η διακήρυξη που είχε υπογραφεί στην προηγούμενη σύνοδο της κορεατικής χερσονήσου, το 2007, περιέκλειε αντίστοιχη με τη σημερινή φρασεολογία για τα πυρηνικά, η οποία φυσικά ουδέποτε εφαρμόστηκε. Ο πατέρας και προκάτοχος του κ. Κιμ, ο Κιμ Γιονγκ ΙΙ, είχε τη συνήθεια να αθετεί τις δεσμεύσεις του για τα πυρηνικά προτού ακόμη στεγνώσει το μελάνι των συμφωνιών του. Και οι δύο ηγέτες θεώρησαν τα πυρηνικά όπλα ιδιαίτερα σημαντικά για την επιβίωση του καθεστώτος τους, το οποίο δεν μπορούσε και δεν μπορεί να ανεχθεί την υπεροχή του Νότου. 

Το βασικό είναι ότι η κίνηση συμφιλίωσης ανάμεσα στις δύο πλευρές μειώνει τον κίνδυνο επίθεσης της Πιονγιάνγκ στους γείτονές της ή μία αμερικανική επίθεση. Επιπλέον, το γεγονός ότι ο κ. Κιμ έχει δείξει πρόθυμος σε κάποιο οικονομικό άνοιγμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη απελευθέρωση. 

Γιατί όμως να μεσολαβήσουν τόσα χρόνια για να καταλάβουν οι δύο πλευρές ότι είναι προς το συμφέρον τους να βάλουν τέλος στις κόκκινες γραμμές; Και αυτό σημαίνει το οριστικό τέλος του Ψυχρού Πολέμου που εδώ και τόσα χρόνια έχει μεταφερθεί στην Ασία; Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Γιατί όπως είπε και ο Ηράκλειτος «τα πάντα ρει». Αλήθεια, πότε θα μάθουν οι κυβερνώντες από τους πολέμους της παγκόσμιας ιστορίας; Το βλέμμα στην επικείμενη συνάντηση Κιμ και Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ... 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή