Πομπέο: Αληθινή ευκαιρία για πρόοδο με τη Β. Κορέα

Κυριακή, 29 Απριλίου 2018 18:19
UPD:18:23
REUTERS/FAISAL AL NASSER
A- A A+

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι βλέπει μια «αληθινή ευκαιρία» για πρόοδο μετά τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και υπογράμμισε ότι η λύση στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας πρέπει να περάσει από τη διπλωματία.

Ο κ. Πομπέο, ο οποίος μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, συναντήθηκε με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη το σαββατοκύριακο του ρωμαιοκαθολικού Πάσχα, ενώ ήταν ακόμη διευθυντής της CIA, στη διάρκεια μιας αποστολής που είχε κρατηθεί τότε μυστική.

«Ο στόχος μου ήταν να προσπαθήσω να δώ αν υπήρχε αληθινή ευκαιρία για πρόοδο. Πιστεύω πως υπάρχει», δήλωσε ο Μ. Πομπέο σε συνέντευξή του στο ABC News.

«Ποιος μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθούν οι τελικές συζητήσεις; Υπάρχει πολλή δουλειά για να γίνει, όμως έχω μεγάλες ελπίδες ότι οι προϋποθέσεις που ορίσθηκαν από τον πρόεδρο Τραμπ μάς δίνουν αυτή την ευκαιρία», πρόσθεσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται μέχρι τον Ιούνιο να συναντηθεί και ο ίδιος με τον Κιμ Γιονγκ Ουν για μια ιστορική σύνοδο κορυφής.

Ο νέος υπουργός του επί των Εξωτερικών δήλωσε στη συνέντευξή του στο ABC ότι η διπλωματία πρέπει να είναι το μέσο για την επίτευξη μιας λύσης με τη Βόρεια Κορέα.

«Έχουμε την υποχρέωση να διατυπώσουμε έναν διπλωματικό λόγο για να προσπαθήσουμε να βρούμε μια ειρηνική λύση ώστε οι Αμερικανοί να μην απειλούνται από τον Κιμ Γιονγκ Ουν και το πυρηνικό οπλοστάσιό του. Αυτή είναι η αποστολή. Αυτός είναι ο στόχος», δήλωσε ο κ. Πομπέο.

Ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ακόμη ότι προσέγγισε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν το θέμα ενός «πλήρους μηχανισμού» για την αποπυρηνικοποίηση.

«Μιλήσαμε πολύ για το πώς μπορεί να μοιάζει αυτός ο πλήρης, επαληθεύσιμος και αμετάκλητος μηχανισμός», είπε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή