«Κάθετη και οριζόντια» η διαφθορά στη χώρα

Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Άπειρες οι ποινικές υποθέσεις
Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018 10:23
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Η διαφθορά στη χώρα μας είναι «κάθετη και οριζόντια» και αποτελεί τον παράγοντα που οδήγησε στη χειρότερη κρίση που αντιμετωπίζει στην Ιστορία της η ελληνική οικονομία, τόνισε, από τη Θεσσαλονίκη, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Μιλώντας από το βήμα συνεδρίου με θέμα «Δημοκρατία και Διαφθορά», που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνισε ότι δεν υπάρχει ένας φορέας που να μην έχει απασχολήσει τη Δικαιοσύνη για υπόθεση διαφθοράς, στοιχείο που αποτελεί βασικό λόγο για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη χώρα μας σε ό,τι αφορά την απονομή της Δικαιοσύνης. «Είναι οι άπειρες υποθέσεις διαφθοράς που έχουν κατακλύσει τα δικαστήρια και αφορούν οργανισμούς του δημοσίου, φορείς, νοσοκομεία κ.ά. όπου η διαφθορά έχει εκτραφεί από πολλά χρόνια», τόνισε η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός και πρόσθεσε ότι η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων κρατάει πολλά χρόνια. Παραδέχθηκε μάλιστα ότι οι δικαστικοί λειτουργοί μέχρι πρόσφατα λόγω «των μη γνώσεων» ήταν αδύναμοι να αντιληφθούν «τι είχε συμβεί» στις επίδικες υποθέσεις διαφθοράς, ενώ προς την κατεύθυνση της απόκτησης αυτών των γνώσεων βοηθάει η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τα πανεπιστήμια.

Η ίδια έκανε ειδική αναφορά στις ποινικές υποθέσεις για τις λεγόμενες μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων που απασχόλησαν τα τελευταία χρόνια την ελληνική Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι ως συνέχεια αυτών κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά που ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ οι δεσμεύσεις ακίνητης περιουσίας για τις ίδιες υποθέσεις ξεπερνούν σε αξία τα 400 εκατ. ευρώ.

Δηλώσεις στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας σημείωσε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ότι διαφθορά δεν είναι μόνο οι παράνομες πληρωμές, οι μίζες, η εξαγορά συνειδήσεων, η διαπλοκή στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Είναι ο ευτελισμός του κοινωνικού αγαθού, η έκπτωση της κοινωνικής λειτουργίας, η εξοικείωση με την εξουσία, η συνολική μετατόπιση της κοινωνίας από τις αξίες της» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η  δημοκρατία πρέπει να αμυνθεί έναντι της διαφθοράς.
Την ανάγκη για αναθεώρηση του νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών από την παρούσα Βουλή επισήμανε ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία να ξεκινήσει η διαδικασία τακτοποίησης της εκκρεμότητας σε εύλογο χρόνο στην παρούσα βουλή.

H διαφθορά στην Ελλάδα απλώνεται σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας των πολιτών, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία παρέθεσε η υποψήφια διδάκτορας του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Όλγα Λουκανίδου, το 99% των ερωτηθέντων Ελλήνων πολιτών παραδέχτηκε ότι έχει προβεί σε δωροδοκία ή έχει γίνει μάρτυρας δωροδοκίας. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή