Πρόοδος στο διπλωματικό πεδίο, ενώ το Ισραήλ σφυροκοπά και πάλι τη Βηρυτό

Νέες διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός
Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2006 13:06
A- A A+

Το Ισραήλ έπειτα από διακοπή λίγων ημερών σφυροκοπά και πάλι τις νότιες συνοικίες της Βηρυτού, ενώ οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο. Την ίδια ώρα διαφαίνονται σημάδια προόδου στις προσπάθειες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Στον βόρειο Λίβανο η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε στόχους στην περιοχή του Ακαρ, κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, έπειτα από τις χθεσινές επιδρομές στο Μπααλμπέκ. Στο νότο, οι ισραηλινές δυνάμεις κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους εναντίον των μαχητών της Χεζμπολάχ με στόχο τη διασφάλιση του ελέγχου της συνοριακής περιοχής απ’ όπου οι αντάρτες της Χεζμπολάχ εξακολουθούν να εκτοξεύουν ρουκέτες Κατιούσα εναντίον του ισραηλινού εδάφους (231 χθες, μόλις 19 σήμερα).

Την ίδια ώρα τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σημείωσαν κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της κρίσης, εξομαλύνοντας τις διαφορές στις θέσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Νέες διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, βάση των διαπραγματεύσεων είναι ένα σχέδιο απόφασης που παρουσιάστηκε από τη Γαλλία και το οποίο ζητεί «τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών», με την προοπτική της τοποθέτησης των βάσεων μιας πολιτικής συμφωνίας με στόχο τη διαρκή διευθέτηση της κρίσης.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι έχει καταγραφεί πραγματική πρόοδος στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών, ώστε να είναι πιθανή η υιοθέτηση απόφασης για την κατάπαυση του πυρός τις προσεχείς ημέρες.

Η ισραηλινή ηγεσία, πάντως, δηλώνει ότι απαιτούνται ακόμη πολλές ημέρες για την επίτευξη των στρατιωτικών στόχων της επιχείρησης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαΐμ Ραμόν ανέφερε την ημερομηνία της 12ης Αυγούστου για τον τερματισμό της επίθεσης.

Ωστόσο ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αμίρ Πέρετζ, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα διεξαγάγει τις επιχειρήσεις του ακολουθώντας τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης , αλλά σύμφωνα με τους στόχους του, ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ δήλωσε ότι η επίθεση μπορεί να σταματήσει από τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα λάβει απόφαση για την αποστολή διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στον νότιο Λίβανο.

Εν τω μεταξύ στη Μαλαισία, ο οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης συνήλθε σήμερα εκτάκτως για να εξετάσει την κατάσταση στον Λίβανο και ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Εκμελεντίν Ιχσάνογλου εξέφρασε τον αποτροπιασμό του μουσουλμανικού κόσμου για τη μεροληπτική στάση της διεθνούς κοινότητας ως προς την ισραηλινή επίθεση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή