Η «Χρηστή διακυβέρνηση και ακεραιότητα στον αθλητισμό», απασχολεί την Εαρινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) που διεξάγεται ως τις 27 του μήνα στο Στρασβούργο.
Το θέμα, που είχε εγκριθεί κατά την Α' Σύνοδο του 2018 τον Ιανουάριο, μπήκε πάλι στη συζήτηση, καθώς υιοθετήθηκε από την ΚΣΣΕ μία διακοινοβουλευτική συμμαχία με εμπλοκή των εθνικών κοινοβουλίων για επίτευξη κοινών κανόνων.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία για τη συνεργασία βουλευτών από όλα τα εθνικά κοινοβούλια και τους κοινοβουλευτικούς οργανισμούς (όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) σχετικά με την αθλητική διακυβέρνηση, τη διαφάνεια, τη δεοντολογία και την άρση των αποκλεισμών αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει ο αθλητισμός και η σωστή του πρακτική για την κοινωνία.
Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, συνεισηγητής της έκθεσης «Πλαίσιο σύγχρονης αθλητικής διακυβέρνησης» με τον Δανό βουλευτή Μόγκενς Γιένσεν, τόνισε στην ομιλία του ότι «η ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας των νομοθετικών σωμάτων σε θέματα αθλητισμού είναι κάτι που έχει διαπιστωθεί, καθότι καλούνται να νομοθετήσουν ή να κυρώσουν σχετικές συνθήκες στα κοινοβούλιά τους».
Εξάλλου, χαρακτήρισε τη δημιουργία μίας «task force» αποτελούμενης από βουλευτές όλων των κρατών, αλλά και εμπλεκόμενων φορέων αθλητισμού, ως ένα ακόμη βήμα μπροστά σχετικά με την ανάγκη δημοκρατίας, ηθικής, διαφάνειας και νομοθεσίας κατά της διαφθοράς στον τομέα του αθλητισμού.
Να σημειωθεί ότι στην Γ' Σύνοδο της ΚΣΣΕ τον Ιούνιο, θα προχωρήσουν οι εργασίες για το θέμα με τη νέα «task force» και τον Οκτώβριο το ζήτημα θα τεθεί στο Συμβούλιο υπουργών Αθλητισμού.
Στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Ιανουάριο, είχαν παρουσιαστεί οι εκθέσεις για τη «Xρηστή διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου» και το «Πλαίσιο σύγχρονης αθλητικής διακυβέρνησης».
Τις δύο εκθέσεις είχαν υπερψηφίσει οι βουλευτές των 47 κρατών-μελών, οι οποίοι προτρέπουν, τόσο τις εθνικές κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο τους εμπλεκόμενους φορείς, (UEFA, FIFA κτλ.) να συμπράξουν ώστε να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο για την καλύτερη λειτουργία, διακυβέρνηση, ηθική και διαφάνεια του αθλητισμού και πιο συγκεκριμένα του ποδοσφαίρου με αποτέλεσμα την καταπολέμηση δυσλειτουργιών που θίγουν τις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα που υπερασπίζεται το Συμβούλιο της Ευρώπης (π.χ. διαφθορά, ντόπινγκ, φοροδιαφυγή, καταπάτηση ανθρωπίνων και εργατικών δικαιωμάτων κτλ.)
Η έκθεση της Αν Μπρασέρ για τη χρηστή διακυβέρνηση, καλεί τις αρχές της ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε συνεννόηση με τη ΔΟΕ, τη FIFA και την UEFA, να «προωθήσουν στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παρατηρητηρίου που θα επιφορτιστεί με την αξιολόγηση της διοίκησης του ποδοσφαίρου, δίνοντας έμφαση στη δεοντολογία και την ακεραιότητα των εκλογών».
Σκοπός είναι η «αποφυγή της αυτοκαταστροφής του ποδοσφαίρου». Το Παρατηρητήριο δεν θα έχει διοικητική εξουσία, αλλά θα διασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή και κοινή χρήση των αρχών της χρηστής διακυβέρνησης.
Επίσης, η έκθεση δίνει έμφαση στην αναγκαιότητα να μην εμπλέκονται δημόσιοι υπάλληλοι και άτομα που σχετίζονται με τις εκάστοτε κυβερνήσεις σε ιθύνουσες θέσεις των οργανισμών ποδοσφαίρου, στην πλαισίωση της προστασίας των ανήλικων αθλητών, στην εξάλειψη τους χάσματος απολαβών μεταξύ αθλητών και τέλος, στην ενίσχυση της θέσης του γυναικείου φύλλου στον χώρο του ποδοσφαίρου τόσο ως αθλήτριες, όσο ως στελέχη.
Η έκθεση του Μόγκενς Γιένσεν για τη σύγχρονη αθλητική διακυβέρνηση, αναφέρεται στον ευρύτερο τομέα της διακυβέρνησης του αθλητισμού υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημοκρατίας, ηθικής και διαφάνειας αλλά και ξεκάθαρων νόμων με προβλεπόμενες κυρώσεις π.χ. κατά των στημένων αγώνων, το ντόπινγκ, τη βία κατά των θεατών, ξέπλυμα χρήματος, ανθρώπινο εμπόριο κτλ.
Επίσης, ζητείται από τις κυβερνήσεις να νομοθετήσουν κανόνες ώστε να «περιοριστούν κυριολεκτικά τα ρίσκα διαφθοράς». Προτείνει τη δημιουργία μίας διεθνούς πιστοποίησης ISO για τη διακυβέρνηση των αθλητικών φορέων, με εναρμονισμένους κανόνες σε διεθνές επίπεδο, οι οποίοι θα αντικατοπτρίζουν τις «ηθικές αθλητικές αξίες όπως είναι η ευγενής άμυλα, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη, η πολυπολιτισμικότητα και η απουσία διακρίσεων κάθε μορφής».
Ο κ. Γιένσεν λαμβάνει επίσης υπόψη του τον ουσιαστικό ρόλο που παίζουν τα MME στην προβολή των αθλητικών δρώμενων και κατά συνέπεια τονίζει το ρίσκο επικινδυνότητας που προκύπτει από την προβολή και κοινή έκθεση είτε για τους αθλητές είτε για τους καταγγέλλοντες πολίτες.
Πηγή: ΑΜΠΕ