Κλέων Γρηγοριάδης: «…είναι η ώρα να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας»

Ο ηθοποιός μιλά με αφορμή την παράσταση «Ο γλάρος»
Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018 09:10
UPD:14:49
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Πρωταγωνιστής σε ένα έργο, του οποίου οι ήρωες γίνονται θεατές της ίδιας τους της ζωής σαν άλλη προέκταση της πλατείας του θεάτρου, ο ηθοποιός Κλέων Γρηγοριάδης μάς μιλά για την παράσταση «Ο γλάρος».

Το πιο αυτοβιογραφικό έργο του Αντόν Τσέχοφ, που περιστρέφεται γύρω από τον έρωτα και το θέατρο, το νόημα της δημιουργίας, τη ζωή των καλλιτεχνών,  το νέο και το παλιό, το αμφίρροπο του έρωτα, παρουσιάζεται από την ομάδα Χρώμα, σε σκηνοθεσία  Κωνσταντίνου Χατζή, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Ο Κλέων Γρηγοριάδης υποδύεται έναν γοητευτικό διανοούμενο που παρατηρεί με κριτική ματιά όσα συμβαίνουν γύρω του, και μιλά για την παράσταση, για τη σημερινή Ελλάδα και για την απόφασή του να εμπλακεί στην πολιτική.

Τι πραγματεύεται το εμβληματικό αυτό έργο του Τσέχοφ;

«Αυτό το περίεργο φαινόμενο που ονομάζεται ανθρώπινη ύπαρξη. Ο συγγραφέας, μέσα από τους ήρωες του, μιλάει για την ανθρώπινη κατάσταση, για τις αγωνίες των δρώντων ατόμων -πρακτικές και υπαρξιακές, για την αέναη αναζήτηση της ευτυχίας, της χαράς, της αγάπης, αλλά και για τις αδιάκοπες απογοητεύσεις και ματαιώσεις της ζωής».

Πώς το προσεγγίζει ο Κωνσταντίνος Χατζής;

«Με τον σεβασμό που αρμόζει σε ένα κλασικό κείμενο, χωρίς αυτό, σε καμία περίπτωση, να μεταφράζεται σε ατολμία. Κάθε φορά που ανεβαίνει ένα έργο, αιτία είναι η διάθεση ενός ανθρώπου για μια καινούρια ανάγνωση».

Πού διαδραματίζεται η ιστορία του «Γλάρου» και πώς εξελίσσεται;

«Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα εξοχικό σπίτι που περιβάλλεται από ένα κτήμα και έχει θέα σε μια λίμνη. Σε μια επιστολή του προς τον εκδότη του, το 1895, ο Τσέχοφ γράφει για τον “Γλάρο”: “Είναι κωμωδία κι έχει τρεις γυναικείους ρόλους, έξι αντρικούς, τέσσερις πράξεις, ένα τοπίο -θέα σε μια λίμνη, πολλές λογοτεχνικές συζητήσεις, λίγη δράση και πέντε καντάρια έρωτα”».

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του δικού σας ρόλου;

«Υποδύομαι τον Ντορν, τον γιατρό της τοπικής κοινότητας, ο οποίος είναι ένας χαρακτήρας γοητευτικός, γεμάτος εμπειρίες από τη ζωή, μορφωμένος και διανοούμενος, που παρατηρεί όσα συμβαίνουν γύρω του και, με τρόπο αποστασιοποιημένο, παρατηρεί και κρίνει».

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τη σημερινή Ελλάδα;

«Τίποτα δεν απειλεί περισσότερο έναν λαό από την αίσθηση ότι δεν υπάρχει ελπίδα και εναλλακτική. Φαίνεται σαν να μην υπάρχει διέξοδος από την κρίση και από τα μνημόνια. Οι άνθρωποι γύρω μας μοιάζουν σκοτεινοί και παραιτημένοι».  

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Χρειαζόμαστε να επιστρέψει η ελπίδα. Και αναγκαία συνθήκη για κάτι τέτοιο είναι να συρθούμε όλοι μας μακριά από την παραίτηση και τον καναπέ μας και, εφεξής, να συμμετέχουμε ενεργητικά σε κάθε επίπεδο έκφρασης και αντιπροσώπευσης. Με άλλα λόγια, αφού, οκτώ χρόνια τώρα, διαπιστώσαμε με σιγουριά ότι οι “αρμόδιοι” ήταν απολύτως αναρμόδιοι, νομίζω είναι η ώρα να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας». 

Βλέπετε κάτι ελπιδοφόρο στον ορίζοντα;

«Βεβαίως και βλέπω. Είναι ο νέος πολιτικός σχηματισμός ΜΕΡΑ25, ο οποίος αποτελεί την ελληνική έκφραση του πανευρωπαϊκού πολιτικού κινήματος DIEM25 και ο οποίος, για να καταστεί αποτελεσματικός, ζητεί τη συμμετοχή όλων μας. Θα πρέπει να σημειώσω ότι πρόκειται κυριολεκτικά για το μόνο κόμμα στη χώρα μας, το οποίο διαθέτει εναλλακτική πολιτική - την οποία έχει ήδη θέσει σε δημόσια διαβούλευση με την κοινωνία - έναντι των παντελώς αδιέξοδων μνημονίων. Αυτή είναι και η αιτία που, στα 53 μου χρόνια, παίρνω την απόφαση, για πρώτη φορά στη ζωή μου, να εμπλακώ στα πολιτικά τεκταινόμενα του τόπου μας». 

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία - φωτισμοί: Κωνσταντίνος Χατζής, μετάφραση από τα ρώσικα: Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος, απόδοση: Κωνσταντίνος Χατζής - Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος, κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, σκηνική εγκατάσταση: Γιώργος Μπούνιας, κίνηση: Χριστιάνα Φελούκα, βοηθοί σκηνοθέτη: Ξένια Καλατζή - Γιάννης Κουκουράκης, φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου - Νικόλας Μακρής, διεύθυνση παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου, παραγωγή: ομάδα Χρώμα, Hunds Up. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Κλέων Γρηγοριάδης, Θανάσης Δήμου, Τζίνα Θλιβέρη, Μάγδα Λαδά, Νικόλας Μακρής, Ηλέκτρα Νικολούζου, Γιώργος Παπαπαύλου, Ένκε Φεζολλάρι, Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος.

Πληροφορίες

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν - Υπόγειο: Πεσμαζόγλου 5 - Αθήνα, τηλ.: 210 3228706. Ημέρες και ώρες παραστάσεων έως 20 Μαΐου: Πέμπτη και Παρασκευή: 21:15, Σάββατο: 18.30, Κυριακή: 20.00. Τιμές εισιτηρίων: Παρασκευή: 15, 10 (μειωμένο), 8 (ανέργων) ευρώ, Πέμπτη: 10 ευρώ (γενική είσοδος), Σάββατο και Κυριακή: 16, 12 (μειωμένο και ανέργων) ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς