Διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ σε Ιορδανία, Αίγυπτο και Συρία

Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2006 18:52
A- A A+

Διαδηλώσεις συμπαράστασης προς το λαό του Λιβάνου και την αντίσταση κατά του Ισραήλ διοργανώθηκαν σήμερα σε Ιορδανία, Αίγυπτο και Συρία.

Στην Ιορδανία η αστυνομία χρησιμοποίησε βία για να διαλύσει περίπου 500 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν, μετά την προσευχή της Παρασκευής, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις ισραηλινές επιχειρήσεις στο Λίβανο. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν και δέκα συλλήψεις. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο ακαδημαϊκός Ιμπραχίμ Αλούς και ο Ριγιάν Ναουάσεχ, ακτιβιστής υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα ζητώντας την απομάκρυνση του πρεσβευτή του Ισραήλ από την Ιορδανία και εξέφραζαν την υποστήριξή τους στη Χεζμπολάχ.

Στο Κάιρο, 5.000 διαδηλωτές ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός, καταγγέλοντας ταυτόχρονα την καταστροφή των υποδομών, τόσο στο Λίβανο, όσο και στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Οι συγκεντρωθέντες, που κρατούσαν σημαίες του Λιβάνου, της Παλαιστίνης και της Χεζμπολάχ, επέκριναν την αμερικανική πολιτική και απαίτησαν να κλείσουν οι πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Κάιρο. Επίσης, καταδίκασαν τη "σιωπή" των Αράβων ηγετών και ιδιαίτερα του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, τον οποίο χαρακτήρισαν "δειλό", αντιπαραβάλλοντάς τον με τον "ήρωα του Αραβικού Κόσμου" -όπως τον χαρακτήρισαν- τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, σεΐχη Χασάν Νασράλα.

Τέλος την υποστήριξή τους στην "αντίσταση" του Λιβάνου εξέφρασαν και εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στη Δαμασκό, με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Συρίας.

Μια δεύτερη διαδήλωση οργανώθηκε από τον ισχυρό ουλεμά Σαλαχεντίν Καφτάρο αμέσως μετά την προσευχή της Παρασκευής. Οι διαδηλωτές έκαψαν ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα όπως "Θάνατος στο Ισραήλ" και "Θα θυσιαστούμε για σένα, Νασράλα", ενώ σε ένα πανώ είχαν αναγράψει τη φράση: "Χριστιανοί και μουσουλμάνοι είμαστε ενωμένοι εναντίον των εχθρών του έθνους".

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή