Η εσωκομματική κριτική ενοχλεί το Μαξίμου

Η τελευταία παρέμβαση Φίλη, οι κατά καιρούς διαφοροποιήσεις στελεχών όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Ξυδάκης κ.α.και οι «53+»
Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 09:20
UPD:09:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

 

Η παρέμβαση του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη ενάντια στους πανηγυρισμούς του πρωθυπουργού για την οικονομία από το Καστελόριζο, προκάλεσε την αμηχανία του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και κατ΄ επέκταση του Μαξίμου. 

Στη συνέχεια, η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας, μέσω του αναπληρωτή εκπροσώπου Γιάννη Κυρανάκη, να αξιοποιήσει τα όσα είπε ο κ. Φίλης κατά του Αλέξη Τσίπρα οδήγησε τον πρώην υπουργό σε μία δήλωση υψηλών τόνων ενάντια στην αξιωματική αντιπολίτευση και υπέρ του γόνιμου διαλόγου, ωστόσο εντός του ΣΥΡΙΖΑ οι απόψεις Φίλη δεν είναι προσωπικές.  

Η νέα δημόσια παρέμβαση του κ. Φίλη αποτελεί μέρος της συντονισμένης παρέμβασης των 53 + που έχει ήδη ξεκινήσει, την τάση με την οποία ο κ. Φίλης, αλλά και οι κ.κ. Σκουρλέτης, Ξυδάκης κ.α., συμβαδίζουν το τελευταίο διάστημα.

Τα όσα είπε ο κ. Φίλης ενάντια στους πανηγυρισμούς του Μαξίμου και του ιδίου του πρωθυπουργού για την οικονομία, για τους δύσκολους όρους της επικείμενης συμφωνίας για το τυπικό τέλος του προγράμματος, την ανάγκη μεγαλύτερης αυτονομίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής μετά τις 20 Αυγούστου, την απόκλιση από την Ευρώπη αν εφαρμοστούν τα όσα έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, θα περιλαμβάνονται σε κείμενο που θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα των 53+ «commonality.gr».

Θα είναι το δεύτερο κείμενο που θα αναρτάται μετά τη σύσκεψη του περασμένου Σαββατοκύριακου, που θα αναφέρεται στους όρους της εξόδου από το μνημόνιο, την οικονομία, την κυβέρνηση, τη συνεργασία με τους  ΑΝΕΛ κ.α. Στην «commonality.gr» έχει ήδη ανέβει το πρώτο κείμενο που τάσσεται ενάντια στην λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ ως αρχηγικό κόμμα.

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας τους κανόνες της επικοινωνίας, στηλίτευσε το πανηγυρικό ύφος του πρωθυπουργού στο Καστελόριζο και όχι γενικά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς. Δεν έμεινε όμως εκεί.  Αναφέρθηκε, στην επικείμενη μείωση συντάξεων με  στοιχεία του εργατολόγου Σάββα Ρομπόλη, που αφορούν μειώσεις στις συντάξεις έως και 45% από το 2019 και προειδοποίησε για οικονομική απόκλιση από την υπόλοιπη Ευρώπη, θέμα που επίσης αποτελεί σημείο έντονης κριτικής ενάντια στην κυβέρνηση.

«Το μέσο επίπεδο των συντάξεων από 750 ευρώ θα πέσει στα 450 ευρώ, τι μπορούμε να πανηγυρίζουμε στο Καστελόριζο κι αλλού; Ρωτώ, τι μπορούμε να πανηγυρίζουμε;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, όταν κυβερνητικές πηγές συντηρούν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση ζητά την αναβολή του μέτρου από τους Θεσμούς.

Ειδικά για την αναφορά Τσίπρα ότι «η έξοδος θα είναι τόσο καθαρή όσο ο ουρανός του Καστελόριζου» ο κ. Φίλης είπε: «Δεν θέλω να δημιουργούνται προσδοκίες που δεν βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία, θέλω να θέσουμε στη δημόσια ζήτηση ζητήματα ξεχασμένα». Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει πλεονάσματα 3,5% για πέντε χρόνια και ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα έχουμε αποκλίσεις από την ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι παρεμβάσεις Φίλη, Σκουρλέτη, Ξυδάκη και 53+ που πολλές φορές διαφοροποιούνται από την κεντρική κυβερνητική γραμμή σε μείζονα θέματα, δεν έχουν σκοπό την υπονόμευση ή ακόμα περισσότερο την πτώση της κυβέρνησης. Συνεργάτες του πρωθυπουργού όμως θεωρούν ότι κινούνται στα όρια του εσωκομματικού διαλόγου που έχει στόχο – μεταξύ άλλων – και την απορρόφηση των κραδασμών στην κοινωνία και πολλές φορές τα ξεπερνά προκαλώντας ρωγμές στην ήδη φθαρμένη εικόνα της κυβέρνησης.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή