Δ. Τζανακόπουλος: Αδιαμφισβήτητα τα σύνορα στο Αιγαίο

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 09:49
UPD:12:19
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Η Τουρκία μπορεί να απειλεί και να παραλογίζεται όσο θέλει. Τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν. Τα σύνορα στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητα και κατοχυρώνονται με βάση το διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες».

A- A A+

Τα σύνορα στο Αιγαίο δεν αμφισβητούνται, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, καλώντας την Τουρκία να εγκαταλείψει την «στρατηγική της κλιμάκωσης».

«Η Τουρκία μπορεί να απειλεί και να παραλογίζεται όσο θέλει. Τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν. Τα σύνορα στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητα και κατοχυρώνονται με βάση το διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες».

Όπως είπε ο ίδιος, «η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η στρατηγική της κλιμάκωσης δεν της έχει πάει και πολύ καλά». «Χάνει διαρκώς έδαφος στο πεδίο των διεθνών σχέσεων. Πρέπει να το καταλάβει και να μη μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι» ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν υπήρξε περιστατικό υποστολής ελληνικής σημαίας σε βραχονησίδα, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι «το συγκεκριμένο περιστατικό δεν επιβεβαιώνεται». «Εφόσον δεν υπάρχει γνώση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και εφόσον έχει διαψευστεί από το ΓΕΕΘΑ, το περιστατικό δεν έχει συμβεί» είπε.

Αναφορικά με την κίνηση των τριών νεαρών να υψώσουν ελληνικές σημαίες σε βραχονησίδες σχολίασε ότι «η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται πρωτοβουλιακά και από ιδιώτες, αλλά από τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας».

«Η σημαία σε μια τέτοια περιοχή αποτελεί πράξη εξωτερικής πολιτικής, δεν είναι ότι σηκώνω απλά μια σημαία στο σπίτι μου» παρατήρησε, συμπληρώνοντας πως «καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιου τύπου ενέργειες γιατί η Τουρκία βρίσκεται σε μία κατάσταση έντασης και μπορεί να δημιουργηθούν περιστατικά».

Σε ερώτηση για το χθεσινό περιστατικό με το Σινούκ που μετέφερε τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, από τη Ρω στη Ρόδο, είπε ότι ήταν μία «προκλητική» ενέργεια, αλλά ξεκαθάρισε πως «δεν υπήρξε περιστατικό παρενόχλησης». «Ζητήθηκε ένα σχέδιο πτήσης. Αμέσως σηκώθηκαν ελληνικά μαχητικά και τα τουρκικά μαχητικά -τα οποία δεν είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο- αποχώρησαν» διευκρίνισε.

Για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζητούν άσυλο απάντησε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαιότητα σε δυο ανόμοιες περιπτώσεις».

Για τα όσα είπε χθες ο Πρωθυπουργός για την έξοδο από τα προγράμματα, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε πως «προφανώς η έξοδος θα είναι καθαρή» χωρίς νέες δεσμεύσεις, προσθέτοντας ότι «δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε πιστοληπτική γραμμή».

«Αυτό νομίζω πρέπει να πούμε πως έχει διαγραφεί, έχει προεξοφληθεί. Και με αυτή την έννοια σας λέω με βεβαιότητα ότι η πορεία της εξόδου της χώρας από τη διαδικασία του τρίτου προγράμματος είναι βέβαιη και σταθερή και θα ολοκληρωθεί στην ώρα της» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με το ΔΝΤ, ο κ. Τζανακόπουλος άφησε αιχμές για τον τρόπο που παρουσιάζονται κάποιοι αριθμοί τους οποίους ούτως η άλλως το Ταμείο, έχει την τάση διαχρονικά να υποεκτιμά, όπως είπε. «Το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή, όποια πρόβλεψη και αν κάνει, νομίζω ότι έχει χάσει την αξιοπιστία του μετά και την πρόβλεψη που είχε κάνει για το 2015 για το 2016 και το 2017 οι οποίες ήταν υποεκτιμημένες, αλλά και μετά τις προβλέψεις που έκανε για τα πρώτα δύο προγράμματα, τα οποία ήταν και υπερεκτιμημένα. Επομένως αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ό,τι κι αν πει, έχει το πολιτικό κεφάλαιο να επηρεάσει την πορεία της διαπραγμάτευσης. Αυτό που όμως πρέπει να σχολιάσω είναι ότι πάρα πολλές φορές στην Ελλάδα έχει γίνει χρήση των δεδομένων που παρουσιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -άλλες φορές διαστρεβλωμένη κι άλλες φορές πραγματική- για να προεξοφληθούν άλλες φορές αποτυχίες ή για να προεξοφληθεί μία πορεία προς τα βράχια» σχολίασε.

Ερωτηθείς τέλος αν θα έρθουν νωρίτερα τα μέτρα που αφορούν το αφορολόγητο, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως «δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή