Φόβοι ΗΠΑ για αλλοίωση στοιχείων για τα χημικά από τη Ρωσία - Διαψεύδει η Μόσχα

Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 18:32
UPD:18:36
REUTERS/SERGEI KARPUKHIN
A- A A+

Φόβους εξέφρασε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) περί πιθανής αλλοίωσης από τη Ρωσία των στοιχείων για την φερόμενη ως χημική επίθεση στη Ντούμα της Συρίας, με τη Μόσχα να διαψεύδει κάθε σχετική φημολογία, διά στόματος Σεργκέι Λαβρόφ.

Μιλώντας στο βρετανικό BBC, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε: «Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι η Ρωσία δεν έχει αλλοιώσει οτιδήποτε στο σημείο (σ.σ. στην Ντούμα)».

Διεθνείς εμπειρογνώμονες του ΟΑΧΟ προσπαθούν να φθάσουν εκεί, ωστόσο ακόμη οι ρωσικές και συριακές αρχές δεν τους έχουν επιτρέψει να αρχίσουν την έρευνά τους.

Ο Βρετανός εκπρόσωπος στον οργανισμό κάλεσε Ρώσους και καθεστώς Άσαντ να παράσχουν «πλήρη πρόσβαση χωρίς περιορισμούς» στο σημείο όπου φέρεται να πραγματοποιήθηκε η επίθεση το Σάββατο 7 Απριλίου.

O Πίτερ Γουίλσον, μιλώντας σε συνεδρίαση του οργανισμού στη Χάγη, χαρακτήρισε ακόμη «γελοίους» τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε κάποιο ρόλο στην επίθεση.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, διά στόματος της εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, προανήγγειλαν νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθιστώντας την συνυπεύθυνη για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στήριξαν επί της ουσίας τα πλήγματα ΗΠΑ, Η.Β. και Γαλλίας, ενώ η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να αντεπιτεθεί στο κοινοβούλιο ενάντια στην αντιπολίτευση, που την κατηγορεί ότι «σύρθηκε» πίσω από τον Ντόναλντ ΤΡαμπ και ότι έπρεπε να λάβει κοινοβουλευτική έγκριση πριν τα πλήγματα.

Η φερόμενη ως επίθεση με χημικά όπλα, την οποία ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ αρνείται, φέρεται να κόστισε τη ζωή σε 70 ανθρώπους, λίγο πριν την παράδοση της Ντούμα από τους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης στις δυνάμεις της Ρωσίας και του καθεστώτος.

Αμερικανικές πηγές τονίζουν εδώ και ημέρες ότι δείγματα ούρων και αίματος επιβεβαιώνουν τη χρήση αερίου χλωρίου, αλλά και νευροτοξικού παράγοντα στην περιοχή.

ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία εκτόξευσαν 105 πυραύλους τα ξημερώματα του Σαββάτου, πλήττοντας στόχους σχετιζόμενους με πρόγραμμα ανάπτυξης χημικών όπλων του καθεστώτος Άσαντ. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η συριακή αεράμυνα κατέρριψε 71 από τους πυραύλους, ωστόσο οι Δυτικοί αντιτείνουν ότι δεν κατερρίφθη ούτε ένας,

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή