Η ιδέα της απουσίας του «Lider maximo»

Τρίτη, 08 Αυγούστου 2006 21:24

A- A A+

Η αβεβαιότητα για την επάνοδο του Φιντέλ Κάστρο στη δημόσια ζωή ρίχνει σιγά-σιγά βαριά τη σκιά της στην Κούβα, όπου οι πολίτες προσπαθούν να συνηθίσουν την ιδέα της απουσίας του «Lider maximo» για αρκετές ακόμα εβδομάδες ή και μήνες.

Οκτώ μέρες μετά τη μεταβίβαση των εξουσιών του ηγέτη της Κούβας στον αδελφό του Ραούλ, οι αρχές τηρούν σιγή ιχθύος για την κατάσταση της υγείας του και ο λαός αγνοεί ακόμα και το πού βρίσκεται ο πατέρας της κουβανέζικης επανάστασης. Αλλά και ο Ραούλ Κάστρο δεν εμφανίζεται δημοσίως, αποφεύγοντας τις δημόσιες δηλώσεις.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή μία διαδικασία ειρηνικής διαδοχής (πολιτικής μετάβασης, όπως τη χαρακτηρίζουν), ενώ επανειλημμένως τονίζουν ότι η κατάσταση του κουβανού ηγέτη παρουσιάζει σταθερή βελτίωση.

«Ο κόσμος αρχίζει να συνηθίζει στην ιδέα ότι η ο Φιντέλ θα είναι απών για πολλές εβδομάδες, μήνες ή, ίσως, για πάντα», λέει ένας κάτοικος της Αβάνας για τον οποίο η ζωή συνεχίζει την κανονική της ροή.

Παρ’ όλα αυτά οι δυνάμεις της αστυνομίας, με την υποστήριξη εφέδρων του στρατού, παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού και οι πολιτικοί παρατηρητές περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τέλος της εβδομάδας και κυρίως την ερχόμενη Κυριακή, ημέρα γενεθλίων του Καστρο (γίνεται 80 χρονών στις 13 Αυγούστου). Ημέρα για την οποία είχαν προγραμματιστεί εορταστικές εκδηλώσεις σε όλο το νησί, που όμως αναβλήθηκαν για τον Δεκεμβριο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή