Η επόμενη μέρα στη Συρία

Κυριακή, 15 Απριλίου 2018 20:55
UPD:23:03
REUTERS/SANA
A- A A+

Μια ημέρα μετά τα συντονισμένα πυραυλικά χτυπήματα ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας εναντίον στόχων παρασκευής χημικών όπλων στη Συρία, η κατάσταση φέρεται να είναι ακόμη ρευστή και η απειλή ενός νέου χτυπήματος είναι ακόμη ορατή, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων των τριών αυτών χωρών.

Στον αντίποδα, η Ρωσία δια στόματος του προέδρου της, Βλάντιμιρ Πούτιν, αποφαίνεται πως οι βομβαρδισμοί της Δύσης κατά της Συρίας, κατέστρεψαν τις πιθανότητες που υπήρχαν για την επίτευξη πολιτικής λύσης στο πρόβλημα της Συρίας.

Καταστροφή των χημικών

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία ζητούν μεταξύ άλλων από την Διεθνή Οργάνωση για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων να αποφανθεί εντός 30 ημερών, εάν η Συρία έχει καταστρέψει όλα τα αποθέματα χημικών ουσιών που φέρεται να διαθέτει. 

Ειδικότερα, προβλέπει έναν ανεξάρτητο μηχανισμό έρευνας και απόδοσης ευθυνών για την επίθεση με χημικά στη Ντούμα, καλεί τη συριακή κυβέρνηση να συνεργαστεί πλήρως με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών ΄Όπλων και απαιτεί τη λήψη σειρά  ανθρωπιστικών μέτρων, όπως δυνατότητα «να πραγματοποιούνται ιατρικές εκκενώσεις σύμφωνα με τις επείγουσες ανάγκες». 

EURONEWS
Άσαντ: Εχθρική πράξη οι πυραυλικές επιθέσεις της Δύσης

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασάντ μιλώντας σε ρώσους βουλευτές αποκάλεσε εχθρική πράξη τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της χώρας του και επαίνεσε το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ήταν σε καλή διάθεση και αποδέχθηκε πρόταση να επισκεφθεί περιοχή της Ρωσίας.

Πούτιν - Ροχανί: Οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν τις πιθανότητες για επίτευξη πολιτικής λύσης

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί συμφώνησαν πως οι βομβαρδισμοί της Δύσης κατά της Συρίας, κατέστρεψαν τις πιθανότητες που υπήρχαν για την επίτευξη πολιτικής λύσης στο πρόβλημα της Συρίας.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας για την κατάσταση στην Συρία, μετά την πραγματοποίηση των χθεσινών πυραυλικών επιθέσεων από τις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Βρετανία ως αντίποινα για φερόμενη επίθεση με χημικό αέριο, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι το ενδεχόμενο συνέχισης των πυραυλικών επιθέσεων της Δύσης κατά της Συρίας, θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στις διεθνείς σχέσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή