Ελληνοαμερικανική σύσκεψη κορυφής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Πρεσβεία ΗΠΑ: Πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή η Ελλάδα, καθοριστική η υποστήριξή της
Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018 19:11
UPD:20:18
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Θέματα κοινού στρατηγικού ενδιαφέροντος όπως η διμερής αμυντική συνεργασία, η σταθεροποίηση της Ανατολικής και Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, οι κοινές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και ευκαιρίες εμβάθυνσης της συνεργασίας στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση της  Ελληνοαμερικανικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου (High Level Consultative Committee - HLCC), στην οποία συμμετείχαν η ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπό τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και αμερικανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον βοηθό υφυπουργό Άμυνας για την Ευρωπαϊκή Πολιτική και Πολιτική του ΝΑΤΟ, Τόμας Γκόφους, και τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Τζόναθαν Κόχεν.

Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συζητήθηκαν επίσης η Εθνική Αμυντική Στρατηγική των ΗΠΑ και οι ελληνικές απόψεις για τις προκλήσεις περιφερειακής ασφάλειας.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία εξέφρασε τη βαθύτατη εκτίμησή της για τη δέσμευση της Ελλάδας στη διμερή σχέση Ουάσιγκτον - Αθήνας μέσω της φιλοξενίας της αμερικανικής Βάσης στη Σούδα, πλατφόρμα που κατά την πρεσβεία των ΗΠΑ, είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των κοινών στόχων για την άμυνα και ασφάλεια στην περιοχή.

Επίσης η αμερικανική αντιπροσωπεία ευχαρίστησε την Ελλάδα καθώς συνεχίζει να εκπληρώνει τη δέσμευσή της προς το ΝΑΤΟ και επενδύει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για άμυνα ετησίως, ενώ συζητήθηκαν παράλληλα ευκαιρίες για να προωθηθεί η διμερής αμυντική συνεργασία τους προσεχείς μήνες.

Όπως σημείωσε σε σχετική ανακοίνωσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ, «θεωρούμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Η υποστήριξή της είναι καθοριστική για την επίτευξη των κοινών στόχων μας εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή». Η πρεσβεία, εξάλλου, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Άμυνας για τη φιλοξενία και την παραγωγική ανταλλαγή απόψεων.

Η Ελληνοαμερικανική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου είναι ένας τακτικός διάλογος μεταξύ του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας και του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που φιλοξενεί εναλλάξ η Ουάσιγκτον και η Αθήνα, ενώ η συνάντηση αυτής της εβδομάδας ήταν η 18η. Η συνάντηση, σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε σε σημαντική χρονική στιγμή δεδομένων των πολυάριθμων περιφερειακών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν από κοινού οι δύο χώρες. Η προηγούμενη συνάντηση της HLCC πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016 στην Ουάσιγκτον.

Τι ανακοίνωσε το υπ. Άμυνας

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, η συνάντηση προσέφερε μια σημαντική ευκαιρία ανασκόπησης των επιτευγμάτων των δύο συμμάχων χωρών στην αμυντική συνεργασία τα τελευταία τρία χρόνια, ανάλυσης των σημερινών προκλήσεων ασφαλείας, χαρτογράφησης της μελλοντικής πορείας και εκτίμησης των συγκεκριμένων αναγκών των δύο πλευρών για μια στέρεη και αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία που θα ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις απαιτήσεις των καιρών.

Επίσης, η ελληνική και η αμερικανική αντιπροσωπεία επιβεβαίωσαν την αταλάντευτη δέσμευσή τους στις αρχές του Βορειο-Ατλαντικού Συμφώνου για ειρηνική επίλυση των διαφορών και υποχρέωση όλων για αποφυγή απειλής ή χρήσης κατά τρόπο ασυμβίβαστο με τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών.

Η ελληνική πλευρά έθεσε εξάλλου άμεσου ενδιαφέροντος ζητήματα που επηρεάζουν τη σταθερότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και περιστατικά που υπονομεύουν την ενότητα της Συμμαχίας, ενώ η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ τόνισε την ανάγκη συμμόρφωσης όλων προς τις αρχές και του κανόνες του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριφοράς με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου εξέτασε επίσης δυνατότητες για αμυντική, τεχνική και βιομηχανική συνεργασία, σύμφωνα με αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας.

Η ελληνική πλευρά, επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόσφατη έγκριση από το Αμερικανικό Κογκρέσο της αύξησης του ποσού που διατίθεται για την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Διεθνούς Εκπαίδευσης και Άσκησης, καθώς και παροχής χρηματοδότησης, και δήλωσε ότι αναμένει αποφάσεις της Αμερικανικής Κυβέρνησης.

Από πλευράς ΗΠΑ, σύμφωνα με το υπ. Άμυνας, επισημάνθηκε η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και τα εντυπωσιακά επιτεύγματα στην Ελληνο-αμερικανική συνεργασία που παρέχουν περαιτέρω δυνατότητες για το μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο και ως απτό δείγμα της πολιτικής βούλησης για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για Μνημόνιο Κατανόησης για προβλήτα ΝΑΤΟ και εγκαταστάσεις ναυτικής υποστήριξης, καθώς και Τεχνική Διευθέτηση για ανάπτυξη αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της απόφασης για εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας, η Συμβουλευτική Επιτροπή συμφώνησε να συνέρχεται τακτικά και να συγκαλεί συναντήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων για να συζητήσουν θεματικά ή τομεακά ζητήματα ως προετοιμασία των ετήσιων συναντήσεών της.

Στο τέλος των συνομιλιών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Έλληνα πιλότου Γεώργιου Μπαλταδώρου που έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Πάιατ: Εμβάθυνση των αμυντικών δεσμών

Νωρίτερα, σε δήλωσή του εν όψει της συνάντησης και καλωσορίζοντας τον κ. Γκόφους, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ έκανε λόγο για εμβάθυνση των αμυντικών δεσμών με την Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε πυλώνα σταθερότητας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή