Ρωσικός «πυρετός» για Συρία

Ρωσικά πλοία απέπλευσαν από την Ταρτούς, η Ντούμα στα χέρια Ρώσων στρατονόμων
Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018 18:44
UPD:19:05
REUTERS/OMAR SANADIKI
A- A A+

Σε έντονη κινητικότητα βρίσκεται η Ρωσία, σύμμαχος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, μετά τις απειλές της Δύσης ότι ενδέχεται να πλήξει στόχους σε συριακό έδαφος. Η Μόσχα δηλώνει ότι κάθε βία κατά της Συρίας συνιστά παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, ενώ έδωσε εντολή σε πλοία της να αποπλεύσουν από τη συριακή ναυτική βάση τους στην Ταρτούς, «για λόγους ασφαλείας».

Η Ρωσία δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία, ωστόσο δεν θα ανεχτεί «δόλιες κατηγορίες», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις για τη φερόμενη ως επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα.

Η κ. Ζαχάροβα χαρακτήρισε «μιλιταριστικές» τις ανακοινώσεις της Ουάσινγκτον και υπογράμμισε ότι οι Δυτικοί θα πρέπει να αναλογιστούν σοβαρά τις συνέπειες των απειλών τους. «Καλούμε όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να αναλογιστούν σοβαρά τις πιθανές συνέπειες τέτοιων κατηγοριών, απειλών και σχεδιαζόμενων ενεργειών σε βάρος της συριακής κυβέρνησης», είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Η απειλή χρήσης βίας εναντίον ενός κράτους - μέλους του ΟΗΕ συνιστά, αφ' εαυτής, κατάφωρη παραβίαση της χάρτας του Οργανισμού», σημείωσε.

«Φανταστική επίθεση»

Αναφερόμενη στη φερόμενη ως επίθεση με χημικά, την οποία χαρακτήρισε «φανταστική», τόνισε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Ντούμα δεν έχουν βρει αποδείξεις. Οι κατηγορίες σε βάρος των κυβερνητικών συριακών στρατευμάτων συνιστούν μια απόπειρα να υπονομευτεί η ειρηνευτική διαδικασία, υποστήριξε.

Η Μ. Ζαχάροβα προειδοποίησε επίσης ότι «εξτρεμιστικές ομάδες» είναι αποφασισμένες να εκτροχιάσουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία και είναι έτοιμες να καταφύγουν σε ακραία μέτρα για να πετύχουν τον σκοπό τους.

Απέπλευσαν από την Ταρτούς ρωσικά πλοία

Ρωσικά πλοία έχουν αποπλεύσει εξάλλου από τη ναυτική βάση της Ταρτούς στη Συρία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο δήλωση Ρώσου βουλευτή.

Ο Βλαντίμιρ Σαμάνοφ, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, κάτω σώματος του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι τα σκάφη απέπλευσαν από τη βάση της Μεσογείου για την ασφάλειά τους. Πρόσθεσε δε ότι «αυτή είναι συνήθης πρακτική» όταν υπάρχουν απειλές επίθεσης.

Στα χέρια Ρώσων στρατονόμων η Ντούμα

Μετά την συμφωνημένη αποχώρηση των Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών και μεγάλου μέρους του ντόπιου πληθυσμού, η Ντούμα, μεγαλύτερη πόλη της Ανατολικής Γούτα, περιοχής στις θύρες της πρωτεύουσας Δαμασκού, πέρασε τα χέρια των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ και της Ρωσίας.

Όπως ανακοίνωσε επισήμως ο Ρώσος υποστράτηγος Γιούρι Γεβτουσένκο, τον έλεγχο της ασφάλειας στην πόλη έχει ήδη αναλάβει η ρωσική στρατονομία.

Στην πόλη υψώθηκε η σημαία με τα δύο αστέρια, επίσημη σημαία της Συρίας επί καθεστώτος Άσαντ, στη θέση εκείνης με τα τρία αστέρια, την οποία χρησιμοποιεί η συριακή κοσμική και ισλαμική αντιπολίτευση.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή