Ακαδημαϊκή στήριξη στο εγχείρημα της ψηφιοποίησης εκατομμυρίων βιβλίων

Μία ακόμα πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη στηρίζει το Google Books
Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2006 20:52
UPD:21:38

A- A A+

Τη συμμετοχή της στο φιλόδοξο εγχείρημα της Google για την ψηφιοποίηση εκατομμυρίων τίτλων βιβλίων απ’ όλο τον κόσμο, αποφάσισε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, σηματοδοτώντας έτσι την υποστήριξη ακόμη μιας ακαδημαϊκής βιβλιοθήκης στην επίμαχη πρωτοβουλία της εταιρείας που έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών εκδοτών και συγγραφέων ανά τον κόσμο.

Η Νο 1 μηχανή αναζήτησης στο Ίντερνετ ανακοίνωσε αργά την Τρίτη το βράδυ ότι έλαβε την έγκριση για το σκανάρισμα εκατομμυρίων βιβλίων, μεταξύ των 34 εκατ. τίτλων που έχει στην κυριότητά της η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, καθιστώντας τα προσβάσιμα μέσω Διαδικτύου.

Στο project Google Books που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πριν από 20 μήνες, αλλά προσωρινά παραμένει στάσιμο λόγω των αντιδράσεων, έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, του Μίσιγκαν, του Στάνφορντ και της Οξφόρδης, καθώς και η Δημόσια Βιβλιοθήκη Νέας Υόρκης, ενώ ενδιαφέρον έχει εκφράσει και η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

Η ιδιαιτερότητα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια είναι ότι διαθέτει 100 βιβλιοθήκες μοιρασμένες σε δέκα πανεπιστημιακά campus, αποτελώντας την μεγαλύτερη βάση πανεπιστημιακής έρευνας στον κόσμο.

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, πολλοί εκδότες και συγγραφείς με το επιχείρημα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, επιζητούν την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων κατά της πρακτικής της Google να σκανάρει τα έργα εκείνων που δεν έχουν δώσει τη σχετική συγκατάθεσή τους στην εταιρεία, καθώς και αποζημιώσεις για τις όποιες βλάβες έχουν υποστεί μέχρι σήμερα.

Όπως υποστηρίζουν, η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί, υπολογίζεται ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο πλήρες κείμενο εκατομμυρίων βιβλίων, παρ’όλο που η Google υποστηρίζει ότι θα είναι διαθέσιμα μόνο μικρά αποσπάσματα νομικά κατοχυρωμένων έργων.

Στην ουσία πρόκειται για ένα ανοικτό νομικό ζήτημα, απλούστατα επειδή το project της Google δεν έχει προηγούμενο όσον αφορά το εύρος του εγχειρήματος.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η ψηφιοποίηση βιβλίων σε μεγάλη κλίμακα. Το Gutenberg Project αποτέλεσε μία ακόμη προσπάθεια να ψηφιοποιηθεί ένας τεράστιος αριθμός βιβλίων, όμως περιοριζόταν στα βιβλία εκτός copyright (οπότε και δεν εγείρονταν νομικά ζητήματα).

Προτεινόμενα για εσάς