Στην Οχρίδα για το ζήτημα της ονομασίας ο Ν. Κοτζιάς

Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018 19:21
UPD:19:25
EPA/ANDREJ CUKIC
A- A A+

Στην Οχρίδα της ΠΓΔΜ έφθασε λίγο μετά τις 17.00 (18.00 ώρα Ελλάδος) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και η ελληνική αποστολή.

Το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Κοτζιάς και ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ θα έχουν συνομιλίες για το ζήτημα της ονομασίας.

Θα συζητηθεί επίσης η θετική μελλοντική ατζέντα της συνεργασίας των δύο χωρών, υπό την αίρεση της επίλυσης του ονοματολογικού,  ενώ το μεσημέρι οι δύο υπουργοί θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα την Τετάρτη, κατά την επίσκεψή του στη Σερβία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, είπε χαρακτηριστικά ότι «συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δυο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη. Ελπίζω να έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις».

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, η πρόταση των Σκοπίων προβλέπει το όνομα «Upper Macedonia» (Άνω Μακεδονία), με γλώσσα τα «Μακεδονικά» και αστερίσκο ότι ανήκει στις σλαβικές γλώσσες, καθώς και εθνικότητα «Άνω Μακεδονίας».

Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης «Vecher» η πλευρά των Σκοπίων δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την πληροφορία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή