Μάρθα Φριντζήλα: «Ομορφιά, συντροφιά και ποίηση. Αυτά χρειαζόμαστε πάντα οι άνθρωποι…»

Η καλλιτέχνις μιλά με αφορμή τη μουσική παράσταση «Σου φυλάξαμε μια θέση»
Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018 08:00
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Σε μια περφόρμανς που αντιμετωπίζει το τραγούδι σαν λόγο θεατρικό, σαν μια κατάσταση, στην οποία μπαίνεις όταν οι λέξεις δεν αρκούν, η ερμηνεύτρια, ηθοποιός και σκηνοθέτις Μάρθα Φριντζήλα συμπράττει με την ηθοποιό Ελένη Κοκκίδου, και μας μιλά για τη μουσική παράσταση «Σου φυλάξαμε μια θέση», που παρουσιάζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, από τις 12 Απριλίου.

Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με την Ελένη Κοκκίδου.

«Με την Ελένη Κοκκίδου συνεργαζόμαστε για δεύτερη χρονιά, μετά την περσινή “Φαύστα” μας. Τη θαύμαζα και την καμάρωνα πολύ ως ηθοποιό, και με εκτιμούσε κι εκείνη. Συχνά, συναντιόμασταν, και υπήρχε μεταξύ μας αυτό που λέμε “αμοιβαία συμπάθεια”. Η γνωριμία μας αποκάλυψε και στις δυο μας ακόμα πιο βαθιές συγγένειες. Κοινές αγάπες, κοινές ευαισθησίες, κοινές ανησυχίες. Περάσαμε πολλά βράδια, ακούγοντας μουσική και διαβάζοντας ποιήματα, βλέποντας ταινίες, απαγγέλλοντας αποσπάσματα από θεατρικά έργα. Αυτή η καινούργια σχέση, σιγά σιγά, μετουσιώθηκε στην παράσταση “Σου φυλάξαμε μια θέση”.  Με την Ελένη έχουμε πολλά να μοιραστούμε και να μοιράσουμε ακόμα».

_DM_
Πώς αντιμετωπίζει το τραγούδι αυτή η παράσταση που δημιουργήσατε μαζί;

«Ως μέσο συγκινησιακών εκπομπών ομορφιάς και τρυφερότητας, και σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης, όταν το συναίσθημα κινδυνεύει να ξεχειλίσει. Το τραγούδι προσπαθεί να δώσει τις πληροφορίες που αδυνατεί ο προφορικός λόγος. Η Ελένη Κοκκίδου άλλοτε μιλά σαν να τραγουδά και άλλοτε τραγουδά σαν να εκμυστηρεύεται - σε όλους μαζί και στον καθένα χωριστά - τις πιο μύχιες σκέψεις και αγωνίες της».

Για τι μιλούν τα κείμενα της παράστασης;

«Τα κείμενα που επιλέξαμε να ακουστούν ή να διαβαστούν στην παράσταση είναι πολλά και διαφορετικού ύφους: ένα συναισθηματικό roller coaster, ένα τραινάκι του τρόμου που προκαλεί ο έρωτας, η μοναξιά, η ομορφιά, η ποίηση. Ακούγονται κείμενα ερωτικά, παραπονεμένα, πονηρά, παιχνιδιάρικα, περιγελαστικά, σπαραξικάρδια. Ερωτικές επιστολές, ποιήματα, αποσπάσματα θεατρικού λόγου, συνεντεύξεις, συνταγές καλής συμπεριφοράς, μαθήματα επιβίωσης, τρυφερές εξομολογήσεις.  Όλα αυτά κι άλλα τόσα. Όταν η Γυναίκα παίρνει τον λόγο, έχει πολλά να πει. Καταλαβαίνετε».

_DM_
Με τι τραγούδια θα ταξιδέψετε το κοινό;

«Τα τραγούδια επιλέχθηκαν με άξονα τη γυναίκα μέσα στην τέχνη, τον έρωτα και την προσμονή. Στο soundtrack της παράστασης, ο Χατζιδάκις συνδιαλέγεται με τη Μέι Ουέστ, τον Μητσάκη, την οπερέτα, το vaudeville, τον αμανέ και το πανηγύρι στο χωριό. Ίσως ακούγονται ασύνδετα, αλλά, πιστέψτε με, είναι επιλεγμένα ένα ένα με πολλή προσπάθεια, γιατί είχαμε να επιλέξουμε από ένα ατέλειωτο πέλαγος θαυμάσιων τραγουδιών». 

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τη σημερινή Ελλάδα;

«Ανάμικτα. Κάτι σαν λατρεία με αποστροφή, περηφάνια με φρίκη, θαυμασμός με αγωνία».

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Ομορφιά, συντροφιά και ποίηση. Αυτά χρειαζόμαστε πάντα οι άνθρωποι. Στις δύσκολες φάσεις, απλά μεγαλώνει η ανάγκη και η δίψα μας γι’ αυτά».

BAUMSTRASSE
Βλέπετε αίσιους οιωνούς για το μέλλον;

«Βλέπω, στα εργαστήρια του Baumstrasse, πολύ νέα παιδιά να μαθαίνουν να φτιάχνουν μάσκες, να ράβουν κοστούμια, να ζωγραφίζουν, να σχεδιάζουν παραστάσεις, να χαίρονται με τα έργα των χεριών τους και όχι μόνο με τα like που έλαβαν στην ανάρτησή τους. Μακάρι, όλο και περισσότεροι νέοι να καταλάβουν τι φούσκα είναι αυτό που εννοούν οι περισσότεροι με τη λέξη “επιτυχία”, να δουν πόσο απέχει από την ευτυχία και να ακολουθήσουν τα πραγματικά τους όνειρα και τις ουσιαστικές ανάγκες τους».

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενα - σύνθεση - δραματουργία: Ελένη Κοκκίδου και Μάρθα Φριντζήλα, σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα, μουσική επιμέλεια: Παναγιώτης Τσεβάς, σκηνικά - κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, σχεδιασμός φωτισμών: Περικλής Μαθιέλλης, βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Βουρδαμής Μαυρογέννης. Παίζει και τραγουδά η ηθοποιός Ελένη Κοκκίδου.

Ελένη Κοκκίδου

Πληροφορίες

Θέατρο του Νέου Κόσμου - Κεντρική Σκηνή: Αντισθένους 7 & Θαρύπου - Αθήνα, τηλ.: 210 9212900. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη: 21.15, επιπλέον παραστάσεις: Παρασκευή 13, Σάββατο 14 και Τετάρτη 18 Απριλίου: 21:15, Κυριακές 22 και 29 Απριλίου: 21:30. Διάρκεια παράστασης: 85 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: Δευτέρα - Παρασκευή: κανονικό: 14 ευρώ, φοιτητικό: 12 ευρώ, ανέργων: 10 ευρώ, Σάββατο και Κυριακή: κανονικό: 17 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων: 15 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr και αθηνόραμα.gr.

Προτεινόμενα για εσάς