Δύο βρετανοί πολίτες πακιστανικής καταγωγής τα «κλειδιά» για την αποτροπή της επίθεσης

Καλύτερη η κατάσταση σήμερα στα βρετανικά αεροδρόμια
Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2006 09:54
UPD:10:18

A- A A+

Σε αυξημένη επιφυλακή παραμένουν τα βρετανικά αεροδρόμια μετά την εξάρθρωση χθες τρομοκρατικού δικτύου που σχεδίαζε την ανατίναξη αεροσκαφών εν πτήσει.

Η κατάσταση στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, με πρώτο το Χίθροου του Λονδίνου, είναι πολύ καλύτερη από χθες καθώς μετά το χθεσινό χάος, σήμερα αναμένεται να σημειωθούν μόνο μερικές καθυστερήσεις.

Σε ισχύ πάντως παραμένει το μέτρο της απαγόρευσης μεταφοράς χειραποσκευών στην καμπίνα των αεροσκαφών, γεγονός που θα καταστήσει χρονοβόρα τη διαδικασία ελέγχου των επιβατών κατά τη διάρκεια του check in.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ, όπου συνεχίζεται η πολύωρη αναμονή εκατοντάδων επιβατών εξαιτίας κυρίως των χθεσινών ακυρώσεων πτήσεων.

Σήμερα η British Airways ανακοίνωσε πως θα εκτελεστεί το 70% των δρομολογίων της, ενώ χθες, σημειώνεται, ματαιώθηκαν 200 εκ των 550 προγραμματισμένων πτήσεων από το Χήθροου.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, δύο άνδρες, βρετανοί πολίτες πακιστανικής καταγωγής, ήταν τα στοιχεία-κλειδί του τρομοκρατικού δικτύου με έδρα το Λονδίνο. Κυβερνητικός αξιωματούχος από το Πακιστάν δήλωσε πως οι δύο άνδρες συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, ο ένας στο Καράτσι (νότια) και ο άλλος στη Λαχόρη (ανατολικά), δίνοντας κρίσιμες πληροφορίες για το τρομοκρατικό σχέδιο της ανατίναξης των αεροσκαφών.

Στη Βρετανία, η Τράπεζα της Αγγλίας, η κεντρική τράπεζα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών των 19 από τους 24 υπόπτους που συνελήφθησαν κατά τη συντονισμένη επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας.

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας, «τα πιστωτικά ιδρύματα και άλλα πρόσωπα, θα πρέπει να ελέγξουν εάν διαθέτουν λογαριασμούς ή χρήματα, οικονομικά στοιχεία, οικονομικούς πόρους ή κέρδη στο όνομα των ανθρώπων των οποίων το όνομα βρίσκεται στο παράρτημα και, σε αυτήν την περίπτωση, να παγώσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς ή άλλα χρήματα και να αναφέρουν αυτές τις πληροφορίες στην Τράπεζα της Αγγλίας».

Τα ονόματα των υπόπτων που αναφέρονται στο παράρτημα της ανακοίνωσης της Τράπεζας της Αγγλίας είναι: ¶χμεντ Αμπντάλα ¶λι, Κόσορ ¶λι, Χούραμ Σαζάντ ¶λι, Ναμπίλ Χουσάιν, Τανβίρ Χουσάιν, Ουμάιρ Χουσάιν, Ουμάρ Ισλάμ, Ουάσεμ Καγιάνι, Αμπντουλάχ ¶σαν Χαν, Αράφατ Ουαχίντ Χαν, ¶νταμ Οσμάν Χατίμπ, Μούνιμ Αμπντούλ Πάτελ, Ταγίμπ Ραούφ, Ουσμάν Μουχάμεντ Σαντίκ, ¶σαντ Σαρουάρ, Ιμπραχίμ Σαβάντ, Ασμίν Αμίν Ταρίκ, Μοχάμεντ Σαμίν Ουντίν, Ουαχίντ Ζαμάν.

Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει συνολικά 24 υπόπτους στη Βρετανία, στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ξεκινήσει μετά την εξουδετέρωση του σχεδίου επίθεσης. Όπως επίσης έγινε γνωστό, οι έρευνες για τον εντοπισμό άλλων υπόπτων, συνεχίζονται σε διάφορα σημεία της χώρας.

Σύμφωνα εξάλλου, με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, πέντε άτομα που φέρεται να έχουν συμμετάσχει στην τρομοκρατική συνωμοσία -μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως επικεφαλής του σχεδίου- καταζητούνται ακόμη από τη βρετανική αστυνομία,

Επικαλούμενο πακιστανούς αξιωματούχους, το αμερικανικό κανάλι ανέφερε πως ανάμεσα στα άτομα που καταζητούνται, περιλαμβάνεται ο Ματιούρ Ρεχμάν, 29 ετών, ο οποίος εμφανίζεται ως ο επικεφαλής του φερόμενου ως τρομοκρατικού σχεδίου. Σύμφωνα με πακιστανούς αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το ABC, ο Ρεχμάν είχε την πρόθεση να πραγματοποιήσει μια «θεαματική επίθεση» με την ευκαιρία της πέμπτης επετείου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το ABC, 22 από τους 24 συλληφθέντες είναι πακιστανικής καταγωγής. Ένας ύποπτος κατάγεται από το Μπανγκλαντές και ένας από το Ιράν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή