Γιλντιρίμ: Γιατί ο Τσίπρας δεν αγγίζει καθόλου το ζήτημα των οκτώ;

Δευτέρα, 09 Απριλίου 2018 16:27
UPD:19:28
EPA/TUMAY BERKIN

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει καταστεί «ασφαλές καταφύγιο για πραξικοπηματίες».

A- A A+

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα των οκτώ Τούρκων πρώην στρατιωτικών που κατηγορούνται από την Άγκυρα ως εμπλεκόμενοι στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, αποκλείοντας μία επέμβαση της κυβέρνησής του στην τουρκική Δικαιοσύνη υπέρ των δύο κρατούμενων στην Αδριανούπολη Ελλήνων στρατιωτικών.

«Γιατί ο Τσίπρας δεν αγγίζει αυτό το ζήτημα (σ.σ. των οκτώ); Εκτέλεσαν πραξικόπημα στην Τουρκία. Σκότωσαν ανθρώπους και έβλαψαν τη χώρα. Τώρα οι Έλληνες στρατιώτες δικάζονται. Η (σ.σ. τουρκική) Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει. Δεν μπορούμε να επέμβουμε στη δικαστική διαδικασία», ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης και αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος, ισλαμοσυντηρητικού AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης).

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει καταστεί «ασφαλές καταφύγιο για πραξικοπηματίες».

Οι οκτώ Τούρκοι πρώην στρατιωτικοί προσγειώθηκαν με ελικόπτερο σε ελληνικό έδαφος την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, ζητώντας πολιτικό άσυλο. Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει απορρίψει όλα τα αιτήματα έκδοσής τους από πλευράς της Άγκυρας, η οποία τους κατηγορεί ως συμμετόχους σε απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές την 1η Μαρτίου στο δάσος των Καστανιών, στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, όταν - σύμφωνα με την Άγκυρα - πέρασαν σε τουρκικό έδαφος. Από τότε κρατούνται σε σωφρονιστικό κατάστημα στην Αδριανούπολη (Εντιρνέ), λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ είχε δηλώσει ότι δεν υφίσταται ζήτημα ανταλλαγής των οκτώ Τούρκων με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, καθώς «το ένα ζήτημα είναι πολύ διαφορετικό από το άλλο».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή