Λευκός Οίκος: Δεν αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο για τη Συρία

Κυριακή, 08 Απριλίου 2018 17:11
UPD:21:21
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

«Δε θα απέκλεια κανένα ενδεχόμενο» δήλωσε χαρακτηριστικά, ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για θέματα Εσωτερικής Ασφάλειας και Αντιτρομοκρατίας, Τόμας Μπόσερτ.

A- A A+

«Ανοιχτό» άφησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου το ενδεχόμενο πυραυλικής «απάντησης» στο καθεστώς της Δαμασκού, μετά τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων στους βομβαρδισμούς της Ντούμα.

«Δε θα απέκλεια κανένα ενδεχόμενο» δήλωσε χαρακτηριστικά, ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για θέματα Εσωτερικής Ασφάλειας και Αντιτρομοκρατίας, Τόμας Μπόσερτ. «Εξετάζουμε την επίθεση» έσπευσε να προσθέσει, ενώ τόνισε πως οι φωτογραφίες από το συμβάν είναι «φρικτές».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξαπέλυσε δριμύτατα «πυρά» προς τη Ρωσία και το Ιράν, επισημαίνοντας πως «είναι υπεύθυνες, γιατί στηρίζουν τον Άσαντ» και συμπλήρωσε με νόημα πως «υπάρχει μεγάλο τίμημα, το οποίο πρέπει να πληρωθεί».

Ο ίδιος, παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προκειμένου η διεθνής κοινότητα να αποκτήσει πρόσβαση στη Συρία και να προσφέρει την αναγκαία ιατρική περίθαλψη στους αμάχους.

«Πολλοί νεκροί, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, στην άμυαλη χημική επίθεση στη Συρία. Η περιοχή της θηριωδίας είναι κλειδωμένη και περικυκλωμένη από τον Συριακό Στρατό, κάνοντάς την εντελώς απρόσιτη στον έξω κόσμο» έγραψε ο Τραμπ. Μάλιστα, χαρακτήρισε τον Σύρο πρόεδρο «ζώο».

Προς έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν εννέα κράτη - μέλη, μετά τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων στον βομβαρδισμό της Ντούμα.

Το αίτημα υπογράφεται από τις Γαλλία, ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο, Κουβέιτ, Σουηδία, Πολωνία, Περού, Ολλανδία και Ακτή Ελεφαντοστού. Οι παραπάνω χώρες αξίωσαν τη σύγκληση του Σ.Α. για αύριο, Δευτέρα.

Η απόφαση για τη συνεδρίαση επαφίεται στην εκ περιτροπής προεδρεύουσα χώρα, η οποία για τον τρέχοντα μήνα είναι το Περού. Δεδομένου ότι η αμερικανική χώρα συγκαταλέγεται στα αιτούντα κράτη, η συνεδρίαση του Σ.Α. θεωρείται σχεδόν δεδομένη.

Καταδίκη της Ε.Ε.

Τη χρήση χημικών όπλων στη Ντούμα της Συρίας επιβεβαίωσε η Ε.Ε., επικαλούμενη τα μέχρι στιγμής στοιχεία της επίθεσης. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή τους, οι Βρυξέλλες επέρριψαν την ευθύνη στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Προκαλεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι συνεχίζεται η χρήση χημικών όπλων, ειδικά εναντίον άμαχων» ανέφερε, επιπλέον, τασσόμενη υπέρ μιας άμεσης αντίδρασης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Η ΕΕ παρότρυνε, επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επαναφέρει τους ελέγχους προκειμένου να εξακριβώσει τους αυτουργούς των χημικών επιθέσεων. Παράλληλα, ζήτησε από τη Ρωσία και το Ιράν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς τον Άσαντ για την αποτροπή νέων επιθέσεων.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή