Η εμπειρία του Λούλα στη φυλακή

Πέμπτη, 05 Απριλίου 2018 09:21
UPD:12:07
REUTERS/PAULO WHITAKER
A- A A+

Το 1980, εν μέσω στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία, ένας γνωστός συνδικαλιστής, ο οποίος πρωτοστατούσε στο μαζικό κίνημα και στις απεργίες των εργαζόμενων της βιομηχανίας του μετάλλου, συνελήφθη και φυλακίστηκε για 31 ημέρες, αφού κρίθηκε ένοχος της κατηγορίας περί «διατάραξης της εθνικής τάξης.

 Αυτή ήταν η μόνη εμπειρία στη φυλακή για τον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος 72 ετών σήμερα, κινδυνεύει να οδηγηθεί και πάλι στη φυλακή. Νωρίς το πρωί της Πέμπτης το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την καταδικαστική απόφαση του εφετείου και απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων του να παραμείνει ελεύθερος έως ότου εξαντληθούν τα ένδικα μέσα στη διάθεσή του. 

Ο Λούλα, τότε επικεφαλής του συνδικάτου των μεταλλουργών, συνελήφθη τη 19η Απριλίου 1980, στις 06:30, στο σπίτι του, στο Σάου Μπερνάρντου ντους Κάμπους, όχι μακριά από το Σάου Πάουλου, και μετήχθη στη Διεύθυνση Πολιτικής και Κοινωνικής Τάξεως. Εκεί βασανίστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι επί δικτατορίας.

EURONEWS

 Πάντως το 2014, σε κατάθεσή του στην Εθνική Επιτροπή Αλήθειας, ο Λούλα είχε πει πως τον «μεταχειρίστηκαν αξιοπρεπώς». Του είχε δοθεί άδεια εξόδου δύο φορές, για να δει την οικογένειά του και για να πάει στην κηδεία της μητέρας του. Του επιτρεπόταν να διαβάζει εφημερίδα. Μία φορά, του επετράπη ακόμη και να δει στην τηλεόραση έναν αγώνα της αγαπημένης του ποδοσφαιρικής ομάδας, της Κορίνθιανς.

 Την πρώτη εβδομάδα της κράτησής του, έκανε απεργία πείνας σε ένδειξη υποστήριξης προς τους συντρόφους του που απεργούσαν στα εργοστάσια. Η απεργία διακόπηκε κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του. Για τον Λούλα, η φυλάκισή του μετατράπηκε σε πολιτική επιτυχία.  «Αν οι στρατιωτικοί ήξεραν τι θα συνέβαινε μετά τη σύλληψή μου, ασφαλώς δεν θα είχαν καμιά διάθεση να με συλλάβουν» θα δήλωνε ο Λούλα αρκετά χρόνια αργότερα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή