Άρχισαν οι διαβουλεύσεις του προέδρου της Ιταλίας Σέρτζιο Ματταρέλλα με τα κόμματα, ώστε να μπορέσει να συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση στη χώρα, μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου. Ο επικεφαλής του ιταλικού κράτους έχει συναντήσεις με τους προέδρους της Γερουσίας, της Βουλής, τον τέως πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και τις μικρότερες πολιτικές δυνάμεις.
Την Πέμπτη, σειρά θα έχουν με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, η κεντροδεξιά Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η εθνικιστική δεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το «αντισυστημικό» Κίνημα Πέντε Αστέρων, ηγέτης και υποψήφιος πρωθυπουργός του οποίου είναι ο Λουίτζι Ντι Μάιο.
Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ωστόσο, γράφει ήδη ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων, πιθανότατα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Αιτία της «επανάληψης» αυτής, είναι οι αποστάσεις που συνεχίζουν να χωρίζουν τα μεγαλύτερα κόμματα. Η κεντροαριστερά, προς το παρόν, υπογραμμίζει ότι «οι ψηφοφόροι, με το αποτέλεσμα της 4ης Μαρτίου, της ζήτησαν να μείνει στην αντιπολίτευση». Τα Πέντε Αστέρια είναι διατεθειμένα να ξεκινήσουν διάλογο, βάσει ενός συνολικού κυβερνητικού προγράμματος, αλλά ζητούν από την Λέγκα να απαγκιστρωθεί από τον Μπερλουσκόνι και από την Κεντροαριστερά να κάνει οριστικά παρελθόν την περίοδο της ηγεσίας του Ματέο Ρέντσι.
Η δε Forza Italia θεωρεί απαράδεκτο κάθε αποκλεισμό της από μελλοντικές κυβερνητικές συνεργασίες, όπως τόνισε ο Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενότατος συνεργάτης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι αριστεροί βουλευτές και γερουσιαστές του κινήματος Ελεύθεροι και Ίσοι, τέλος, έχουν υπογραμμίσει ότι βλέπουν θετικά ένα εποικοδομητικό διάλογο με τα Πέντε Αστέρια.
Θα πρέπει να διαπιστωθεί, πρώτα απ΄όλα, αν οι δυο νικητές των εκλογών του Μαρτίου, η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, εννοούν να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις για να μπορέσουν να συμβάλουν στην σύσταση νέας κυβέρνησης ή αν προτιμούν την επιστροφή στις κάλπες. Η οποία, πάντως, κρίνεται αρκετά απίθανη, πριν από το φθινόπωρο.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Σε ότι αφορά την πορεία του Δημοκρατικού Κόμματος, κάποιοι αναλυτές τονίζουν ότι δεν μπορεί να αποκλεισθεί ούτε και το ενδεχόμενο διάσπασης, από την στιγμή που τα στελέχη τα οποία έχουν μείνει πιστά στον Ρέντσι, επιλέγουν την αντιπολίτευση, αλλά υπάρχει και μέρος των βουλευτών με αριστερή παράδοση, το οποίο θα ήθελε να ξεκινήσει κάποιες πρώτες επαφές με τα Πέντε Αστέρια