Στους τρεις... σωματοφύλακες της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Συρίας αναγόρευσαν εαυτούς οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν Βλάντιμιρ Πούτιν, Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ρουχανί, οι οποίοι νωρίτερα είχαν συνάντηση κορυφής με αντικείμενο τις εξελίξεις στην αραβική χώρα.
«Εγγυόμαστε από κοινού την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής ο Βλ. Πούτιν, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτό θα εκφραστεί και με κοινό ανακοινωθέν - δήλωση των τριών προέδρων.
Στο ανακοινωθέν γίνεται επίσης λόγος, όπως τόνισαν οι τρεις πρόεδροι, για την ανάγκη «μακράς διάρκειας κατάπαυσης του πυρός».
Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους και σύμμαχος του καθεστώτος του Σύρου ομολόγου του, Μπασάρ Αλ Άσαντ, σημείωσε ότι το στοίχημα είναι η ανοικοδόμηση της Συρίας και των κοινωνικών δομών του συριακού κράτους, ώστε να μπορέσουν τα εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους.
Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία έχει πληροφορίες ότι «τρομοκράτες» (σ.σ. όπως αποκαλεί η Μόσχα τόσο τους τζιχαντιστές όσο και τους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης) πιθανόν να επιχειρήσουν επιθέσεις με χημικά όπλα, τις οποίες θα επιχειρήσουν να χρεώσουν στο καθεστώς Άσαντ.
Αιχμές Ερντογάν για Γούτα Ο Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, άρχισε τις δηλώσεις του υπενθυμίζοντας την έναρξη των εργασιών για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκουγιου, σε συνεργασία με τη Ρωσία.
Άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των χρημάτων τα οποία προβλέπονταν από τη συμφωνία Βρυξέλλών - Άγκυρας το 2016, ενώ σημείωσε ότι η τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τον συντονισμό με τις αρχές και τους μηχανισμούς ασφαλείας της Ρωσίας και του Ιράν.
Δεν απέφυγε τέλος να επικρίνει τα πλήγματα του καθεστώτος Άσαντ κατά αμάχων στην Ανατολική Γούτα, χωρίς όμως να αναφερθεί καθόλου στον ρόλο της Ρωσίας στη συγκεκριμένη επίθεση.
Εκλογές και σύνταγμα
Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί περιορίστηκε να δηλώσει ότι το μέλλον του συριακού λαού και η συνταγματική μορφή την οποία θα λάβει το πολίτευμα της Συρίας μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα θα πρέπει να είναι απόφαση των Σύρων και μόνο των Σύρων, όπως αυτή θα εκφραστεί με εκλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες.
naftemporiki.gr