Τηρείται μέχρι στιγμής η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ που τέθηκε σε ισχύ σήμερα από τις 08:00 το πρωί. Την ίδια ώρα μέρος των ισραηλινών δυνάμεων έχει αρχίσει να αποχωρεί από τα νότια του Λιβάνου, ενώ οι πρόσφυγες ήδη έχουν πάρει το δρόμο της επιστροφής.
Όπως πάντως μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ένας αντάρτης της Χεζμπολάχ έπεσε νεκρός από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών στον νότιο Λίβανο, στην πρώτη σύγκρουση που αναφέρθηκε μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας.
Περίπου 45 λεπτά πριν αρχίσει να ισχύει η εκεχειρία, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχές στον ανατολικό Λίβανο και κοντά στην Σιδώνα. Τουλάχιστον εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες από τις αεροπορικές επιδρομές στο χωριό Μπριτάλ, κοντά στα σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία. Εξάλλου, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής σε παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό.
O δρόμος της επιστροφής για τους πρόσφυγες
Εν τω μεταξύ χιλιάδες λιβανέζοι πρόσφυγες άρχισαν από σήμερα το πρωί να επιστρέφουν στις εστίες τους στον νότιο Λίβανο μετά την έναρξη της εκεχειρίας και τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Στο δρόμο προς τον Νότο επικρατούσε κυκλοφοριακό χάος, καθώς εκατοντάδες αυτοκίνητα είχαν σχηματίσει τεράστιες ουρές προσπαθώντας να περάσουν από βομβαρδισμένες γέφυρες και γειτονιές .
Πολλοί από τους ανθρώπους που επέστρεφαν στα σπίτια τους γιόρταζαν τον τερματισμό του πολέμου, κορνάροντας και κάνοντας το σήμα της νίκης με τα δάχτυλα τους. «Από την πρώτη ημέρα η αντίσταση (Χεζμπολλάχ) μας είπε ότι θα επιστρέφαμε στα σπίτια μας και τώρα κράτησαν την υπόσχεσή τους», είπε μια γυναίκα. «Σε ευχαριστούμε σαγιέντ Νασράλα», πρόσθεσε κάνοντας το σήμα της νίκης με τα δάκτυλά της, αναφερόμενη στον ηγέτη της Χεζμπολάχ.
Τραγικός είναι ο απολογισμός των εχθροπραξιών που κράτησαν έναν μήνα: Τουλάχιστον 1.100 λιβανέζοι και 154 Ισραηλινοί νεκροί-ανάμεσά τους και 114 στρατιώτες.
Διάψευση των περί προσχεδιασμένου πολέμου
Σήμερα εξάλλου, το Ισραήλ διέψευσε τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ και ο βομβαρδισμός του Λιβάνου ήταν προσχεδιασμένες ενέργειες.
Το Τελ Αβίβ αντέδρασε στα δημοσιεύματα του αμερικανικού περιοδικού The New Yorker, χθες, Κυριακή, σύμφωνα με τα οποία η αμερικανική κυβέρνηση είχε εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στο ισραηλινό σχέδιο κατά της Χεζμπολάχ πριν από την απαγωγή στις 12 Ιουλίου, των δυο ισραηλινών στρατιωτών από τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου προκαλώντας τον πόλεμο στο Λίβανο.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι ήταν πεπεισμένοι ότι μια επιτυχής ισραηλινή εκστρατεία βομβαρδισμών κατά της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να κατευνάσει τους φόβους του Ισραήλ για την ασφάλειά του, έγραψε ο δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς που είχε τιμηθεί με το βραβείο Πούλιτζερ, και είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο του Αμπού Γράιμπ.
Σύμφωνα με το Νew Yorker, η κυβέρνηση Μπους διέβλεπε επίσης σε αυτή την εκστρατεία μια εισαγωγή σε μια ενδεχόμενη προληπτική επίθεση για την καταστροφή ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Εντός της εβδομάδας η ανάπτυξη της διεθνούς δύναμης
Ο υπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και ¶μυνα, Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε πως θα επιθυμούσε να δει τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη να αναπτύσσεται στον νότιο Λίβανο εντός της εβδομάδος, ή το αργότερο στις αρχές της επομένης, βάσει της απόφασης του ΟΗΕ για τον τερματισμό της σύρραξης μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ.
Κατά την επιστροφή του από την περιοδεία του στον Λίβανο και στο Ισραήλ, ο Σολάνα διευκρίνισε πως το χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη της δύναμης θα αποφασιστεί από τον ΟΗΕ.
Ανώτατο στέλεχος της ισραηλινής κυβέρνησης τόνισε πάντως πως δεν περιμένει να ξεκινήσει η ανάπτυξή της τουλάχιστον για δύο εβδομάδες ακόμη.
Νωρίτερα, ο Σολάνα είχε δηλώσει ότι τουλάχιστον 4.000 οπλίτες της διεθνούς δύναμης θα είναι έτοιμοι ν’ αναπτυχθούν στον Λίβανο, «σε πολύ, μα πολύ, σύντομο χρονικό διάστημα», όπως χαρακτηριστικά είπε.
ΣΥΝ - Συνάντηση με τον πρέσβη του Λιβάνου
Με τον πρεσβευτή του Λιβάνου Γουίλιαμ Χαμπίμπ συναντήθηκε σήμερα ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην κρίση. Όπως τονίστηκε, «το κύριο είναι να τηρηθεί η ανακωχή, να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές και να σταματήσει η καταστροφή του Λιβάνου».
Ο κ. Τριγάζης σημείωσε πως «έχουμε, ωστόσο, επίγνωση ότι η ανακωχή είναι εύθραυστη και ότι ο δρόμος για την ειρήνη θα είναι δύσκολος και μακρύς». Για να ανοίξει πραγματικά, πρέπει να αποχωρήσει το Ισραήλ αμέσως από τον Λίβανο και να αποκατασταθεί η κυριαρχία και η ανεξαρτησία του Λιβάνου, πρόσθεσε.
Καταλήγοντας ο κ. Τριγάζης τόνισε πως «τώρα είναι η ώρα για την προώθηση μιας συνολικής λύσης του Μεσανατολικού. Στο προσκήνιο πρέπει να έρθει το Παλαιστινιακό, που αποτελεί το πρόβλημα-κλειδί για την ειρήνη στην περιοχή. Ένα πρώτο κι άμεσο βήμα που απαιτείται είναι η άρση του αποκλεισμού και η αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Επίσης αποτελεί άμεση ανάγκη η άρση του παγώματος του χρηματοδοτήσεων της Ε.Ε. προς την Παλαιστινιακή αρχή, η οποία κινδυνεύει με κατάρρευση. Την σχετική πρωτοβουλία να πάρει η ελληνική κυβέρνηση».
Τα βασικά σημεία της απόφασης του ΟΗΕ
Τα βασικά σημεία της απόφασης για την κατάπαυση του πυρός που ελήφθη ομόφωνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι τα εξής:
* "Πλήρης διακοπή των εχθροπραξιών": Η Χεζμπολάχ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις και το Ισραήλ τις "επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις".
* Ανάπτυξη έως 15.000 ξένων στρατιωτών που θα ενισχύσουν την υπάρχουσα δύναμη του ΟΗΕ, γνωστή ως UNIFIL, οι οποίοι θα επιβλέψουν την εκεχειρία έχοντας σαφή εντολή "να λάβουν κάθε αναγκαία δράση" για να φέρουν σε πέρας τα καθήκοντά τους.
* Η UNIFIL μπορεί "να αναλάβει κάθε αναγκαία δράση στην περιοχή ανάπτυξης των δυνάμεών της και να διασφαλίσει ότι ο τομέας επιχειρησιακής δράσης της δεν θα χρησιμοποιείται γιά κάθε είδους εχθρικές ενέργειες".
* Η κυβέρνηση του Λιβάνου θα αναπτύξει στρατεύματα στο νότο, που τώρα ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ, και θα εμποδίσει κάθε μεταφορά όπλων προς τους αντάρτες.
* Το Ισραήλ θα αποσύρει τις δυνάμεις του από τον νότιο Λίβανο όταν σταματήσουν οι συγκρούσεις, παράλληλα με την ανάπτυξη των δυνάμεων του Λιβάνου και του ΟΗΕ.
*Τα κράτη πρέπει να απαγορεύσουν την μεταφορά όπλων ή στρατιωτικού υλικού "σε κάθε δύναμη ή μεμονωμένο πρόσωπο" στο Λίβανο,με εξαίρεση τις δυνάμεις του Λιβάνου και του ΟΗΕ.
* Θα πρέπει να απελευθερωθούν άνευ όρων οι ισραηλινοί στρατιώτες που κρατούνται όμηροι από την Χεζμπολάχ και ενθαρρύνεται η η επίλυση του θέματος των λιβανέζων κρατουμένων στο Ισραήλ.
*Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν θα διατυπώσει εντός 30 ημερών προτάσεις για τον αφοπλισμό της πολιτοφυλακής και την επαναχάραξη των συνόρων, περιλαμβανομένης και της διαφιλονικούμενης περιοχής των αγροκυημάτων Σεμπάα, στην ισραηλινο-συρο-λιβανική μεθόριο.