Η ελκυστικότητα των πόλεων με «πολυκριτήρια» προσέγγιση

Τρίτη, 03 Απριλίου 2018 10:39
UPD:10:59
REUTERS/KAI PFAFFENBACH
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Του Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη, καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης - ακαδημαϊκός, Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών της Ισπανίας - ακαδημαϊκός, Βασιλική Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Διδακτόρων - Distinguished Research Professor, Audencia Business School, Γαλλία

Ο Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης

Απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας, η πόλη παρουσιάζεται πολύ συχνά ως η αρμόζουσα λύση. Επιτρέπει βέλτιστες συνθήκες ζωής, δίνει πρόσβαση σε πόσιμο νερό και στην εκπαίδευση.

Οι κάτοικοι υποβαθμισμένων χωρών ελπίζουν να βρουν στις πόλεις ό,τι τους λείπει στην επαρχία. Αλλά αυτή η αναπόφευκτη ανάπτυξη των πόλεων δημιουργεί πολλά ερωτήματα, κυρίως στον δυτικό κόσμο, δηλαδή τι πόλη θέλουμε να έχουμε; Και για ποιους; Από τα 3,4 δισεκατομμύρια άτομα των πόλεων σήμερα, ο αστικός πληθυσμός θα φθάσει τα 6,5 δισεκατομμύρια το 2050. Εκτός από τη δημογραφική έκρηξη, και άλλες αναταραχές βρίσκονται σε εξέλιξη: γήρανση του πληθυσμού, μαζικές μεταναστεύσεις, οικονομική κρίση, περιβαλλοντικές επιπτώσεις, πολεμικές συρράξεις κ.ά.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή