Πρόταση Πολύδωρα για τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2006 14:36
UPD:14:40
A- A A+

Σε συσκεψη για το θέμα των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας καλεί με επιστολή του όλους τους φορείς (κόμματα, υποψήφιους δημάρχους, εκπροσώπους της Τ.Α., συνδικαλιστικές οργανώσεις) ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Πολύδωρας, συνέπεια των διαδηλώσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι η έντονη δυσλειτουργία στην καθημερινή ζωή των πολιτών της Αθήνας, λόγω του κυκλοφοριακού χάους που προκαλούν.

Όπως ακόμη διευκρινίζει, το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και της διαμαρτυρίας του πολίτη πρέπει πάντα να γίνεται σεβαστό, ωστόσο το ίδιο ισχύει και για το δικαίωμά τους στην ελεύθερη κίνηση και άσκηση ειρηνικών δραστηριοτήτων.

Πρόταση του υπουργείου που αναμένεται να συζητηθεί στην επικείμενη σύσκεψη, είναι να πραγματοποιούνται οι μικρές διαδηλώσεις και πορείες σε μια μόνο λωρίδα κυκλοφορίας, ώστε να μην κλείνει όλος ο δρόμος.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ.Πολύδωρα έχει ως εξής:

«Από μακρού χρόνου η πρωτεύουσα και οι κάτοικοί της ταλανίζονται από συχνές, σχεδόν καθημερινές, διαδηλώσεις μικρού ή μεγάλου αριθμού ατόμων. Αποτέλεσμα των διαδηλώσεων αυτών (συγκεντρώσεων και πορειών) είναι η έντονη δυσλειτουργία στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Και τούτο διότι το σύνηθες είναι να καταλαμβάνεται ολόκληρο το πλάτος του οδοστρώματος, να διακόπτεται η κυκλοφορία και να προκαλείται κομφούζιο και «έμφραγμα» στην κυκλοφορία και κίνηση πεζών και οχημάτων, όχι μόνον στο κέντρο της πόλεως αλλά και έξω από αυτό.

Εύλογο τυγχάνει ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί οξύτατα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης, στην οικονομική και κοινωνική ζωή της και στους πολίτες ατομικά, εφόσον παρεμποδίζονται στην ελεύθερη κίνηση και κυκλοφορία τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και της διαμαρτυρίας του πολίτη καθώς και του να συναθροίζεται και να διαδηλώνει ασφαλώς είναι και πρέπει να είναι σεβαστό. Εξίσου όμως σεβαστό πρέπει να είναι και το δικαίωμα του κάθε πολίτη να κινείται ελεύθερα και να μην παρεμποδίζεται στην ελεύθερη άσκηση των ειρηνικών δραστηριοτήτων του. Να μην παρακωλύεται στην καθημερινότητα του.

Η κοινωνία της Αθήνας καθώς και οι επισκέπτες της έχουν κουραστεί και υποφέρει πολύ από την κατάσταση αυτή. Μας περιέρχονται όλο και περισσότερα μηνύματα διαμαρτυρίας για αυτή την εικόνα της σε ακινησία πόλεως. Έχω λάβει σχετικές επιστολές από τους Εμπορικούς Συλλόγους Αθηνών και από εκατοντάδες πολιτών. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηνών κ. Νικήτας Κακλαμάνης ανταποκρινόμενος στα αιτήματα των πολιτών για θεραπεία της κατάστασης κατέστησε ήδη το ζήτημα αυτό ένα από τα θέματα του προεκλογικού διαλόγου. Βουλευτές εκφράζουν, με ερωτήσεις στην Βουλή, έντονα την δυσφορία τους στην κινητοποίηση μικρών ομάδων που δημιουργούν «έμφραγμα» στο κέντρο της πρωτεύουσας. ¶ρθρα επωνύμων δημοσιογράφων καυτηριάζουν αυτή την τόσο προβληματική κατάσταση της καθημερινότητάς μας. Η κοινωνία των πολιτών αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.

Η κατάσταση βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη. Το Υ.Δ.Τ. δεν μπορεί να παραμένει απλός παρατηρητής. Έχει την υποχρέωση να μεριμνά για το σύνολο των πολιτών που θέλουν η οικονομική και κοινωνική τους δραστηριότητα να πραγματοποιείται ομαλά και ακώλυτα.

Ήδη, με συνέντευξή μου στις 26/6/2006 είχα προβεί σε δημόσια πρόταση-πρόσκληση σε όλους τους φορείς, στα κόμματα, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να εξετάσουν το θέμα να μην κλείνουν οι δρόμοι, να μην διακόπτεται η κυκλοφορία από μια μικρή διαδήλωση, να μην ταλαιπωρείται η πόλη και οι πολίτες. Είχα ζητήσει τότε να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Μέσα στο πνεύμα αυτό προτίθεμαι να σας προσκαλέσω σε ευρεία σύσκεψη περί τις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αναζητήσουμε όλοι από κοινού τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Η πρώτη εκτίμηση από πλευράς μου και η συνακόλουθη λύση είναι αυτή του αυτονόητου: οι μικρές διαδηλώσεις και πορείες να πραγματοποιούνται σε μια λωρίδα κυκλοφορίας, χωρίς να κλείνει όλος ο δρόμος και χωρίς να διακόπτεται η κυκλοφορία.

Σας αποστέλλω από τώρα την επιστολή μου αυτή, για να προετοιμαστούμε όλοι εγκαίρως, ώστε στο τέλος του μήνα να συναντηθούμε σε κοινή σύσκεψη και να χαράξουμε την δέουσα πολιτική σε συμφωνία.

Στόχος όλων μας, θα πρέπει να είναι η διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη και η ακώλυτη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της πόλης.

Σε εύθετο χρόνο θα σας ενημερώσω για τον τόπο και την ακριβή ημερομηνία και ώρα της συσκέψεως αυτής.»

Αντίδραση ΚΚΕ

Αντιδρώντας στην επιστολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης, το ΚΚΕ προειδοποιεί την κυβέρνηση «να μην επιχειρήσει με κανέναν τρόπο να περιορίσει το δικαίωμα της συλλογικής έκφρασης και της διαδήλωσης».

Όπως τονίζεται, «δεν θα συμμετέχουμε σε κανενός είδους διάλογο για την απαγόρευση ή τον περιορισμό των διαδηλώσεων» και ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος συνεχίζει:

«Τα προβλήματα της Αθήνας, το κυκλοφοριακό, η ρύπανση, η έλλειψη πρασίνου, η ανεργία, η ακρίβεια, η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών δεν προέρχονται από τις διαδηλώσεις, αλλά από την αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετούν απ’ τη θέση της κυβέρνησης και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καθώς οι νομάρχες και οι δήμαρχοί τους. Η πτώση του τζίρου των επαγγελματιών και μικρεμπόρων δεν οφείλεται στις διαδηλώσεις, αλλά στην έλλειψη οικονομικών δυνατοτήτων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων».

«Το δικαίωμα της διαδήλωσης αποτελεί κατάκτηση και στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων και της νεολαίας. Είναι αδιαπραγμάτευτο», καταλήγει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

ΣΥΝ:µH ευθύνη στους διοργανωτές

«Την ευθύνη για το εύρος, την κατεύθυνση και τις όποιες πιθανές επιπτώσεις της κάθε κινητοποίησης στη ζωή της πόλης, δεν μπορεί παρά να την έχουν οι υπεύθυνοι διοργανωτές που, κατά κανόνα, διακρίνονται για την ευαισθησία και την κοινωνική τους συνειδητότητα. Σε κάθε περίπτωση δε, υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο όμως καταχρηστικά έχει εφαρμοστεί, τις περισσότερες φορές από την πλευρά της αστυνομίας», επισημαίνει από την πλευρά του ο Ν. Βούτσης, μέλος της ΠΓ , υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και επικοινωνίας του ΣΥΝ, με αφορμή την πρόταση του υπουργού.

Σύμφωνα με το στέλεχος του ΣΥΝ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης λειτουργεί «ως επικοινωνιακός μηχανισμός για την προβολή και τις απόψεις του υποψηφίου Δημάρχου Αθηναίων της ΝΔ», ενώ παράλληλα σημειώνει ότι «το κέντρο μιας μεγαλούπολης, εν προκειμένω της Αθήνας, δεν βρίσκεται ούτε σε δοκιμαστικό σωλήνα ούτε είναι μέρος μιας υγειονομικής ζώνης στο όνομα της περίφημης "τάξης και ασφάλειας"».

«Αυτές οι συντηρητικές νοοτροπίες γειτνιάζουν με το δόγμα περί "μηδενικής ανοχής", και πολύ απέχουν από το σεβασμό μιας σύνθετης πολυπολιτισμικής κοινωνικά λειτουργικής και πολιτικά ζωντανής μεγαλούπολης», καταλήγει χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή