«Profiling» για την εξισορρόπηση ατομικών δικαιωμάτων και συλλογικής ασφάλειας

Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2006 19:50
UPD:20:00

«Παρακαλώ κύριε, αφαιρέστε όποιες πολιτικές ελευθερίες σας έχουν απομείνει και τοποθετείστε τις στη θήκη»

A- A A+

Απέναντι στην απειλή της τρομοκρατίας, τα ατομικά δικαιώματα πρέπει να εξισορροπηθούν με τη συλλογική ασφάλεια, εκτίμησε την Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Τζον Ριντ. «Μπροστά στην απειλή των μαζικών δολοφονιών, πρέπει να δεχθούμε ότι τα ατομικά δικαιώματα πρέπει και θα εξισορροπηθούν με το συλλογικό δικαίωμα της ασφάλειας και της προστασίας», δήλωσε ο κ. Ριντ ενημερώνοντας του ομολόγους του της Ε.Ε. για την έρευνα σχετικά με την προσφάτως αποτραπείσα τρομοκρατική επίθεση.

Από την άλλη όμως, οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων του Ανθρώπου άσκησαν δριμύτατη κριτική στα μέτρα που έλαβε η βρετανική κυβέρνηση, κατηγορώντας τη για ευθεία επίθεση σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων με δικαιολογία την ενίσχυση της ασφάλειας. Ήδη η συζήτηση για το επίμαχο αυτό θέμα έχει ανοίξει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα στη Βρετανία, όπου ο υπουργός Μεταφορών ετοιμάζεται να εφαρμόσει στα βρετανικά αεροδρόμια ένα νέο σύστημα ελέγχου των επιβατών, στοχεύοντας στην απομόνωση και ταυτοποίηση ατόμων με «επικίνδυνο» προφίλ. Το λεγόμενο σύστημα «profiling» σύμφωνα με το οποίο θα δημιουργείται από τις αρχές ένα προφίλ – ένα άθροισμα χαρακτηριστικών- για την ταυτοποίηση «ύποπτων επιβατών» έχει ήδη προκαλέσει σφοδρή πολεμική στη Βρετανία.

«Η ισλαμική τρομοκρατία στη Δύση έχει πάντα δράστες νεαρούς μουσουλμάνους που ταξιδεύουν σχεδόν πάντοτε μόνοι ή σε πολύ μικρές ομάδες», έγραφε το πρωτοσέλιδο της News of the World. Τέτοιου είδους «αφορισμοί» όμως, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση μουσουλμανικών ενώσεων που μίλησαν για «κυνήγι (ύποπτων) φυσιογνωμιών» και ακόμα μεγαλύτερο στιγματισμό της κοινότητάς τους.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για τη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια, Φράνκο Φρατίνι, εκτίμησε πως η Ευρώπη χρειάζεται να εξετάσει την εφαρμογή ενός «θετικού profiling» -όπως το αποκάλεσε- ώστε να καταστήσει τους ελέγχους στα αεροδρόμια πιο αποτελεσματικούς. Το εν λόγω «profiling», διευκρίνισε, θα βασίζεται σε βιομετρικές πληροφορίες και δεν θα έχει να κάνει καθόλου με τη θρησκεία ή τις φυλετικές διακρίσεις, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες λεπτομέρειες…

Ο μικρός Βρετανός πάντως, κατάφερε να περάσει στο χώρο επιβίβασης βρετανικού αεροδρομίου, παρακάμπτοντας κάθε έλεγχο κατά την είσοδό του. Ίσως επειδή είχε δυτικά χαρακτηριστικά...

Πηγή φωτό : Funny Times November 2001

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή