Porsche: Καινοτόμες εφαρμογές με ασφάλεια

Η τεχνολογία blockchain δοκιμάζεται και στα αυτοκίνητα
Τετάρτη, 04 Απριλίου 2018 17:35
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Η Porsche γίνεται η πρώτη κατασκευάστρια αυτοκινήτων που υλοποιεί και δοκιμάζει με επιτυχία την τεχνολογία blockchain σε αυτοκίνητα, σε συνεργασία με την εταιρεία start-up ΧΑΙΝ που εδρεύει στο Βερολίνο.

Οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται με την τεχνολογία αυτή είναι ασφαλείς, ενώ ταυτόχρονα η επεξεργασία τους μπορεί να γίνεται πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν. Στις εφαρμογές που δοκιμάζονται περιλαμβάνονται το κλείδωμα και ξεκλείδωμα του οχήματος μέσω εφαρμογής, προσωρινές εξουσιοδοτήσεις πρόσβασης και νέα επιχειρηματικά μοντέλα με βάση την καταγραφή κρυπτογραφημένων δεδομένων. Υπάρχουν, μάλιστα, περιθώρια περαιτέρω εξέλιξης, π.χ. για να βελτιωθούν λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης. Η τεχνολογία blockchain είναι ένα αποκεντρωμένο πρωτόκολλο για συναλλαγές δεδομένων μεταξύ επιχειρηματικών εταίρων.

Αποτελεί, επίσης, τη βάση των γνωστών κρυπτονομισμάτων bitcoin και ethereum. Κάθε αλλαγή καταγράφεται σε χρονολογικά ταξινομημένα μπλοκ δεδομένων, με αποτέλεσμα να είναι διαφανής και απαραβίαστη. Οι υπηρεσίες που αναπτύσσονται με βάση την τεχνολογία blockchain είναι γρήγορες και πολύ ασφαλείς. Το αυτοκίνητο γίνεται μέρος του περιβάλλοντος blockchain, καθώς μπορεί να δημιουργεί μια απευθείας σύνδεση offline, δηλαδή χωρίς τη διαμεσολάβηση διακομιστή.

Με διάρκεια μόλις 1,6 δευτερόλεπτο η διαδικασία ξεκλειδώματος και κλειδώματος του αυτοκινήτου μέσω εφαρμογής ολοκληρώνεται έως και έξι φορές ταχύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Επιπλέον, γίνεται και αποτελεσματική κρυπτογράφηση. Η διαδικασία αυτή εξασφαλίζει ότι όλες οι δραστηριότητες τεκμηριώνονται στο περιβάλλον blockchain με τρόπο που δεν επιτρέπει την τροποποίησή τους, ενώ ο χρήστης μπορεί να τις βλέπει σε μια εφαρμογή. 

Για παράδειγμα, οι εξουσιοδοτήσεις πρόσβασης μπορούν να διανέμονται ψηφιακά και με ασφάλεια, ενώ ο κάτοχος του οχήματος μπορεί να τις παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή. Η πρόσβαση, επίσης, ελέγχεται από απόσταση.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή