Ποιος πιστεύει στο bitcoin;

Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 07:00
REUTERS/BENOIT TESSIER
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Όταν ο Μαδούρο ανακοίνωνε ότι η Βενεζουέλα θα εκδώσει το δικό της κρυπτονόμισμα, συνδεόμενο με το πετρέλαιο, ήταν σαφές ότι αναζητούσε έναν τρόπο να παρακάμψει τις κυρώσεις εναντίον του Καράκας. Τι κι αν τα «petros» δεν είχαν ουσιαστικά καμία σχέση με το πώς λειτουργούν τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, αλλά ούτε και πραγματικά στηρίζονταν από το πετρέλαιο; Εκείνος επεδίωκε να εκμεταλλευτεί τη φρενίτιδα των αγορών και την εντυπωσιακή απήχηση του bitcoin στους πολίτες του. Σε μία χώρα υπό κατάρρευση, με τον πληθωρισμό πάνω από το 2000% και το εθνικό νόμισμα χωρίς αξία, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί πολλοί είδαν το ψηφιακό νόμισμα ως μέσο επιβίωσης. 

Δεν ήταν οι μόνοι. Ακόμη και επιχειρήσεις σε κρίση θέλησαν να εκμεταλλευτούν τη μανία γύρω από τα ψηφιακά νομίσματα και το blockchain, για να πετύχουν δυναμική επιστροφή. Το παράδειγμα της Long Island Iced Tea, η οποία μετονομάστηκε αίφνης σε Long Blockchain, ανακοινώνοντας ότι θα ασχοληθεί με την πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, είναι ενδεικτικό. Τι κι αν δεν είχε καμία λογική να πιστέψει κανείς ότι μία εταιρεία αναψυκτικών θα μπορούσε να βγάλει κέρδος στρεφόμενη σε κάτι στο οποίο δεν είχε καμία ειδίκευση και εμπειρία; Είδε τη μετοχή της να ενισχύεται έως και 500%, πριν το Nasdaq την προειδοποιήσει με διαγραφή για απόπειρα εξαπάτησης των επενδυτών. 

Ήταν η περίοδος που η τιμή του bitcoin απογειωνόταν, κόντρα στις προειδοποιήσεις για φούσκα. Πολλοί επεσήμαναν την ανάγκη για ρύθμιση της ανεξέλεγκτης αγοράς, που αναπτυσσόταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Ήδη έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία. Ακόμη και έτσι όμως το ερώτημα παραμένει. Είναι απλά θέμα ρύθμισης; Από τη στιγμή που κανείς δεν έχει καταφέρει να αποδείξει τη χρησιμότητα και την αξία των ψηφιακών νομισμάτων, ποιος πιστεύει πλέον σε αυτά ως κάτι περισσότερο από μία τοποθέτηση υψηλού ρίσκου, μία επενδυτική «αρπαχτή»; Ίσως μόνο εκείνοι που πιστεύουν σε μαγικές λύσεις. 

Ο Ιβ Μερς της ΕΚΤ σε ομιλία του για τα κρυπτονομίσματα με τίτλο «Virtual or Virtueless?» είχε πει: «Η ευρωπαϊκή λαογραφία προειδοποιεί για το will-o’-the-wisp, ένα κακόηθες πλάσμα, που ζει σε έλη. Εμφανίζεται σαν φως, οι ταξιδιώτες το ακολουθούν και εκείνο τους τραβά στον βάλτο». 

Όσοι επένδυσαν στο bitcoin στην κορύφωσή του και το είδαν το πρώτο τρίμηνο να κάνει «βουτιά», χάνοντας περίπου 115 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή του, μάλλον θα συμφωνήσουν. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή