Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 19:33
UPD:19:51
Dimitris Papamitsos
A- A A+

Κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας πυροδότησε η απάντηση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σχετικά με την πρότασή της για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Όπως γνωστοποίησε η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μαρία Σπυράκη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είχαν επικοινωνία το πρωί της Πέμπτης.

Η κ. Σπυράκη πρόσθεσε πως η θέση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν είναι του παρόντος η αναθεώρηση, καθώς απαιτούνται ευρείες συναινέσεις που δεν διαμορφώνονται με ευθύνη του κ. Τσίπρα. Η πρόταση της Ν.Δ. για ευρεία αναθεώρηση πηγαίνει πολύ πέρα από τα σημεία που σωστά βάζει η κ. Γεννηματά, συμπλήρωσε η ίδια.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Γεννηματά είχε αποστείλει επιστολή τη Δευτέρα προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τους πολιτικούς αρχηγούς (πλην της Χρυσής Αυγής), σχετικά με την αναγκαιότητα αναθεώρησης του Συντάγματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Η άρνηση Μητσοτάκη προκαλεί έκπληξη

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «φοβάται όχι μόνο να εκθέσει δημόσια τις απόψεις του για τους θεσμούς και τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και την αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση του καταστατικού χάρτη της χώρας».

Κατά την Κουμουνδούρου, «η άρνηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την αναγκαιότητα έναρξης της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση προκαλεί, αν μη τι άλλο έκπληξη. Κι αυτό διότι ο ίδιος, την περίοδο που είχε ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα, είχε εκφραστεί ρητά υπέρ της συγκεκριμένης διαδικασίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραθέτει παλαιότερες τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη για το ζήτημα. Όπως ανέφερε η Κουμουνδούρου, «στις 3 Ιανουαρίου 2016, σε άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή, ο Κ. Μητσοτάκης είχε σημειώσει πως “ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην πρώτη μου συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα προτείνω να συμφωνήσουμε στην άμεση δρομολόγηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, δίχως να θέτουμε περιορισμούς ως προς το εύρος της”. Στις 2 Ιουνίου 2016, ο αρμόδιος βουλευτής της Ν.Δ., Κώστας Τασούλας, είχε παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της πρότασης της Ν.Δ. για τη συνταγματική αναθεώρηση».

Συνεχίζοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Ακολούθως, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις 23 Ιουνίου 2016, με σκοπό τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι “αυτή η Βουλή με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση να προτείνει μια Συνταγματική αναθεώρηση αρκετά ευρεία, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή, με απλή πλειοψηφία, να μπορεί να καθορίσει το περιεχόμενο αυτής της αναθεώρησης. Οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει στις επόμενες Εθνικές εκλογές να μπορούν να αποφασίσουν και για το ποια Συνταγματική πρόταση θα υποστηρίξουν μέσα από την ψήφο τους”. Πρόσφατα δε, στις 16 Φεβρουαρίου 2018, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα enikos.gr, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε αναφερθεί στην ανάγκη αλλαγής του άρθρου 86 του Συντάγματος, το οποίο συνδέεται με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, σημειώνοντας ότι “απαιτείται συστημική αναδιάταξη του θεσμού με επίκεντρο την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος”. Στο πλαίσιο αυτό, είχε τονίσει ότι “η Νέα Δημοκρατία θα θέσει το ζήτημα αυτό στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, όποτε αυτή και αν προχωρήσει (...)”». 

«Αναρωτιόμαστε τι άλλαξε από τότε. Είναι πλέον προφανές πως ο πρόεδρος της ΝΔ φοβάται όχι μόνο να εκθέσει δημόσια τις απόψεις του για τους θεσμούς και τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και την αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση του καταστατικού χάρτη της χώρας», κατέληξε η Κουμουνδούρου.

Ν.Δ.: Πρώτος ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για γενναία αλλαγή του καταστατικού χάρτη

Το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας στο γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε από την πλευρά του: «Ευχαριστούμε πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ που υπενθυμίζει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανάγκη μιας ευρείας και τολμηρής Συνταγματικής αναθεώρησης που ισχύουν βέβαια στο ακέραιο».

«Τον ευχαριστούμε επίσης που υπενθυμίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώτος από όλους, μίλησε για την ανάγκη μια γενναίας αλλαγής του καταστατικού χάρτη, ανάγκη την οποία ασφαλώς και  εξακολουθεί να υποστηρίζει. Αυτό που μάλλον δεν κατανοεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι, ενώ οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας στηρίζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, δεν μπορούν -ακόμη- να γίνουν πράξη λόγω των δικών του ιδεοληψιών και των σημερινών κοινοβουλευτικών συσχετισμών»,  συμπλήρωσε η Πειραιώς.

Δ. Παπαδημούλης: Ουρά του Ευ. Βενιζέλου ο Κυρ. Μητσοτάκης

Στο ζήτημα παρενέβη και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, χαρακτηρίζοντας τον κ. Μητσοτάκη «ουρά» του Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Όχι στην αναθεώρηση του Συντάγματος λέει και ο κ. Μητσοτάκης ως “ουρά” του Ευ. Βενιζέλου. Με το πρωτοφανές επιχείρημα ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες, γιατί... έχουμε κυβέρνηση Τσίπρα. Διχαστικός φανατισμός, μικροπολιτική και διαιώνιση της άθλιας ρύθμισης περί ευθύνης υπουργών», ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης σε ανάρτησή του στο Twitter.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή