Τα επόμενα βήματα για τα διμερή ζητήματα στη συνάντηση Κοτζιά - Μπουσάτι

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 17:20
UPD:21:23
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

EURONEWS
Την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τη συνάντησή τους στην Κορυτσά τον Ιανουάριο, με την υλοποίηση αριθμού θετικών συμφωνιών που ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί από τις δύο πλευρές, αξιολόγησαν κατά τη συνάντησή τους στα Τίρανα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, και της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, οι κ.κ. Κοτζιάς και Μπουσάτι συμφώνησαν επί των επόμενων βημάτων για την περαιτέρω προώθηση της διαδικασίας και προς εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων στα υπό συζήτηση ζητήματα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του Εγγράφου Στρατηγικής Συνεργασίας, το οποίο, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, καταρτίζεται υπό το φως της υφιστάμενης κοινής βούλησης των μερών για ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης των σχέσεων Ελλάδος και Αλβανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, οι δύο υπουργοί, στο πλαίσιο της κατ΄ ιδίαν συνάντησής τους, αλλά και σε αυτό των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών που ακολούθησαν σε γεύμα εργασίας, συμφώνησαν να ολοκληρώσουν εννέα συνολικά ζητήματα:

  1. Θέματα που αφορούν στο apostile (σφραγίδα επικύρωσης επίσημων εγγράφων),
  2. το θέμα των ελληνικών κοιμητηρίων,
  3. την αναγνώριση διπλωμάτων οδήγησης,
  4. το ζήτημα της ΑΟΖ και της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων,
  5. την άρση του εμπόλεμου,
  6. τους εφαρμοστικούς νόμους αναφορικά με την ελληνική μειονότητα,
  7. την αλλαγή των βιβλίων,
  8. το σύμφωνο φιλίας,
  9. τη διασυνοριακή συνεργασία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή