Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας από τη Γλυκερία

Στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», την Παρασκευή 30 Μαρτίου
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 14:32
UPD:14:32
A- A A+

«Ω γλυκύ μου έαρ»... Αυτό το σπαρακτικό μοιρολόι της Παναγιάς για τον επίγειο θάνατο του μοναδικού Υιού Της, που αποτελεί το πιο συγκλονιστικό θέμα όλων των ύμνων της Εβδομάδας των Παθών, θα ερμηνεύσει η Γλυκερία στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8), την Παρασκευή 30 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ.

Μέσα σε μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα, σε ένα μουσικό μυσταγωγικό ταξίδι, σε μια λυρική ενατένιση του Θείου Πάθους με ανάταση και κατάνυξη, η Γλυκερία θα ερμηνεύσει ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας θρηνητικού χαρακτήρα, βυζαντινούς ύμνους και εγκώμια για τα θεία και τα ανθρώπινα πάθη, καθώς και επιλεγμένα τραγούδια από την ελληνική παράδοση που στοχεύουν στην ανθρώπινη ψυχή. Σε μουσική επιμέλεια Στέλιου Φωτιάδη, την ερμηνεύτρια θα συνοδεύσει πολυμελής ορχήστρα με εξαίρετους μουσικούς με παραδοσιακά όργανα.

«Κι αυτό είναι η αγάπη»

Προσεγγίζοντας με ευαισθησία το γεγονός αυτό, η Γλυκερία σημειώνει: «“Ω γλυκύ μου έαρ”... Ένα βαθιά κατανυκτικό κείμενο  για τον πόνο της Παναγίας, για τον επίγειο θάνατο του μοναχογιού της. Πρόκειται για ένα μεγάλο θρησκευτικό τραγούδι, ένα μοιρολόι για τον πόνο που μπορεί να νιώσει ο καθένας μας, όταν χάνει ένα αγαπημένο πρόσωπο. Όμως, πέρα από αυτό, θα πρέπει να δούμε πόσο μεγάλο και διαχρονικό είναι το νόημα του ύμνου. Κι αυτό είναι η αγάπη. Η αγάπη για τον άλλον, γι’ αυτόν που είναι δίπλα μας, ανεξαρτήτως χρώματος ή γλώσσας. Άλλωστε, αυτές οι ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι ημέρες θρήνου, οι οποίες καταλήγουν στην Ανάσταση, κατεξοχήν ημέρα Αγάπης».

Πληροφορίες

Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός»: πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8 - Αθήνα (στάση μετρό: Πανεπιστήμιο) τηλ.: 210 6109513 και 6944 303274. Τιμές εισιτηρίων: από 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Media Markt, Seven Spots, Reload Stores, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Vivakiosk Πλατείας Συντάγματος και Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων (Γκάζι), τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr, αθηνόραμα.gr και lifo.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς