Βρετανία: Πουλά 72 Eurofighter στη Σαουδική Αραβία

Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2006 11:22

A- A A+

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, να πουλήσει στη Σαουδική Αραβία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής, συνολικά 72 αεροσκάφη Eurofighter, έκλεισε η Βρετανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρακτορείου ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.

«Κλείστηκε μια συμφωνία για την αγορά 72 αεροσκαφών Typhoon», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείου Αμυνας και Αεροπορίας της χώρας. Δεν ανακοινώθηκε το τίμημα που θα καταβληθεί. H ΒΑΕ Systems Plc, κύριος ανάδοχος, «καλωσορίζει» τη συμφωνία, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας.

Η Eurofighter το venture μεταξύ της ΒΑΕ, της Finmeccanica SpA και της European Aeronautic, Defence & Space Co., εδρεύει στο Μόναχο. Το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας στις 21 Δεκεμβρίου είχε πει ότι συμφώνησε να αντικαταστήσει τα πολεμικά αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας, τύπου Tornadο, με απροσδιόριστο αριθμό αεροσκαφών Eurofighter.

H BAE από το 1985 προμηθεύει με πολεμικά αεροσκάφη Tornado, εκπαιδευτικά Hawk και εξαρτήματα τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Βρετανίας, Al Yamamah, το μεγαλύτερο συμβόλαιό της. Η παραγγελία της Σαουδικής Αραβίας είναι η πρώτη που λαμβάνει το venture εκτός Ευρώπης.

Η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία αγοράζουν 620 αεροσκάφη Eurofighter σε τρεις δόσεις. Επίσης το venture Eurofighter GmbH έχει παραγγελία για 18 αεροσκάφη από την Αυστρία, τον μόνο ξένο πελάτη μέχρι τώρα.

Η Βρετανία και η Σαουδική Αραβία έκλεισαν συμφωνία ύψους 10 δισ. λιρών Αγγλίας (19 δισ. δολ.) για την αντικατάσταση του στόλου των πολεμικών αεροσκαφών του βασιλείου της Μέσης Ανατολής, Tornado, με Eurofighter, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα Financial Times.

H Σαουδική Αραβία κερδίζει περίπου 17 δισ. δολ. μηνιαίως, σε σημερινές τιμές από την πώληση αργού πετρελαίου, κάτι που της δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις ένοπλες δυνάμεις της, να κάνει νέα δημόσια έργα και να επενδύσει στο εξωτερικό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή