Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα και οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 09:03
UPD:09:10
Facebook/Embassy of Russia in Athens
A- A A+

Στη στάση της Ελλάδας απέναντι στη Ρωσία και στις αντιδράσεις κατά της Μόσχας για την υπόθεση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ εστιάζουν δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει τη διάσταση απόψεων που παρατηρείται μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη στάση που πρέπει να τηρηθεί έναντι της Ρωσίας ως αντίδραση στην υπόθεση Σκριπάλ. Η εφημερίδα του Μονάχου χαρακτηρίζει «Ένωση ασυμφωνίας» την Ε.Ε., σχολιάζοντας την επιλογή ορισμένων κρατών-μελών να μην συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία ομάδας κρατών να προβούν σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών.

Επιχειρώντας να εξηγήσει τη συγκεκριμένη επιλογή, η SZ γράφει ότι «ο λογαριασμός είναι σχετικά απλός. Όποιος απελάσει Ρώσους διπλωμάτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ότι θα απελαθούν τουλάχιστον ισάριθμοι δικοί του διπλωμάτες από τη Ρωσία». Η εφημερίδα αναφέρεται στο παράδειγμα του Λουξεμβούργου, που διατηρεί μόλις τρεις διπλωμάτες στη Ρωσία, και σημειώνει ότι «η Αυστρία και η Ελλάδα παρακολουθούν με δυσαρέσκεια την πολιτική της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία».

Το δημοσίευμα παραπέμπει σε δηλώσεις του Αυστριακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος επικαλέστηκε την «παραδοσιακά καλή επικοινωνία» της χώρας με τη Μόσχα και υπενθυμίζει: «Κατά τις διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών (σ.σ. της Ε.Ε.) στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας για την υπόθεση Σκριπάλ ήταν πέραν της Αυστρίας ιδιαίτερα η Ελλάδα αυτή που είχε προειδοποιήσει να μην υιοθετήσουν τη βρετανική απόδοση ευθυνών χωρίς αποδείξεις. Και τώρα η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, η Μάλτα, η Βουλγαρία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, δεν συμμετείχε στην πρωτοβουλία απελάσεων».

Το ίδιο θέμα αναλύει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σχολιάζοντας ότι «θα ήταν έκπληξη» εάν η Ελλάδα και η Κύπρος συμμετείχαν στην πρωτοβουλία για απελάσεις Ρώσων διπλωματών. Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης κάνει λόγο για στενούς δεσμούς τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου με τη Ρωσία και σχολιάζει: «Οι Έλληνες δεν είναι μεν Σλάβοι, αλλά πάντως είναι ορθόδοξοι χριστιανοί κι ως εκ τούτου η θρησκευτική διδασκαλία μπορεί να γίνει αντικείμενο μεθοδεύσεων για τις σχέσεις ανάμεσα σε Μόσχα, Αθήνα και Λευκωσία. Ο κυβερνών από τις αρχές του 2015 συνασπισμός στην Ελλάδα (…) έχει ακολουθήσει στις σχέσεις του με τη Ρωσία διφορούμενη πολιτική».

Η FAZ σημειώνει ακόμη ότι πριν καν σχηματιστεί η τότε νέα κυβέρνηση είχε οριστεί επίσκεψη του Ρώσου πρέσβη «στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ – πριν από όλους τους πρεσβευτές των χωρών της Ε.Ε.. (…)» και ότι «στους πρώτους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα συμπεριλαμβανόταν τότε η προειδοποίηση για ελληνικό βέτο στην παράταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας».

«Οι σχέσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μόσχα έχουν εξελιχθεί καλά υπό τον Τσίπρα», καταλήγει η FAZ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή