Η Κίνα εξετάζει σχέδιο για την ανάπτυξη συστήματος ελέγχου του καιρού στο Οροπέδιο του Θιβέτ, που θα μπορούσε να αυξήσει τη βροχόπτωση πάνω από 1,5 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.
Σύμφωνα με τις κινεζικές εφημερίδες, το σύστημα θα αποτελείται από ένα τεράστιο δίκτυο θαλάμων καύσης καυσίμων, εγκατεστημένο ψηλά στα βουνά του Θιβέτ. Οι ερευνητές που εργάζονται στο έργο δήλωσαν στην εφημερίδα South China Morning Post ότι δεκάδες χιλιάδες αυτών των θαλάμων θα κατασκευαστούν σε διάφορες τοποθεσίες σε ολόκληρο το οροπέδιο. Περίπου 500 από αυτούς τους θαλάμους έχουν ήδη κατασκευαστεί.
Ο στόχος είναι να αυξηθεί η βροχόπτωση έως και κατά δέκα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ποσότητα που ισοδυναμεί περίπου με το 7% της συνολικής κατανάλωσης νερού της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου. Το έργο πρόκειται να καλύψει μια έκταση άνω του 1,5 εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία είναι υπερδεκαπλάσια της έκτασης της Ελλάδας.
Οι θάλαμοι θα καίνε στερεό καύσιμο για να παράγουν ιωδιούχο άργυρο, έναν παράγοντα ενίσχυσης των σύννεφων με κρυσταλλική δομή παρόμοια με πάγο. Οι θάλαμοι θα στέκονται σε απόκρημνες κορυφές βουνών, εκτεθειμένοι στους υγρούς μουσώνες από τη νότια Ασία. Καθώς ο άνεμος θα χτυπά το βουνό, θα παράγεται ένα ανερχόμενο ρεύμα και θα διασκορπίζει τα σωματίδια στα σύννεφα, ώστε να προκαλείται βροχή και χιόνι, αναφέρουν οι ερευνητές.
Η βροχή σχηματίζεται όταν υγρός αέρας ψυχραίνεται και συμπυκνώνεται γύρω από σωματίδια στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Καθώς τα σταγονίδια γίνονται βαρύτερα, πέφτουν στο έδαφος. Σε αυτό το έργο, το ιωδιούχο άργυρο θα λειτουργήσει ως τα σωματίδια για τους πυρήνες των σταγονιδίων.
Οι θάλαμοι, οι οποίοι βασίζονται σε τεχνολογία πυραυλοκινητήρων για να καίνε αποδοτικά στερεά καύσιμα υψηλής πυκνότητας σε υψόμετρο με λιγότερο διαθέσιμο οξυγόνο, θα κατευθύνονται από ένα δίκτυο 30 μικρών μετεωρολογικών δορυφόρων θα που παρακολουθούν τη δραστηριότητα των μουσώνων στον Ινδικό Ωκεανό.