Δικαιολογητικά για όσους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα

Τρίτη, 22 Αυγούστου 2006 19:48
A- A A+

Το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης έδωσε στη δημοσιότητα εγκύκλιο με θέμα: «Δικαιολογητικά εκλογέων που δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν δικαιολογημένα το εκλογικό τους δικαίωμα στις Δημοτικές, Κοινοτικές και Νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου 2006».

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος τόσο στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές όσο και στις εκλογές της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της 15ης Οκτωβρίου 2006 και στις επαναληπτικές εκλογές της 22ας Οκτωβρίου 2006, όπου διενεργηθούν, είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 26 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (N. 3463/2006 ΦΕΚ 114 Α), της παρ. 1 του άρθρου 20 του Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Π.Δ. 30/1996 ΦΕΚ 21 Α΄) και της παρ. 2 του άρθρου 6 της Νομοθεσίας για την Εκλογή Βουλευτών (Π.Δ. 351/2003 ΦΕΚ 316 Α΄) αντίστοιχα.

Η αδικαιολόγητη παράλειψη της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος τιμωρείται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 49 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα και της παρ. 1 του άρθρου 117 της Νομοθεσίας για την Εκλογή Βουλευτών.

Ωστόσο, δικαιολογημένα ορισμένοι εκλογείς δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Πρόκειται δηλαδή για τους κατοίκους εξωτερικού, για όσους -κατά την ημέρα της ψηφοφορίας- θα έχουν υπερβεί το 70 έτος της ηλικίας τους ή θα διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των διακοσίων (200) χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο υποχρεούνται να ψηφίσουν.

Κατά συνέπεια:

α) οι εκλογείς ηλικίας άνω των 70 ετών αν δεν ψηφίσουν δεν υποχρεούνται να προβούν σε καμία ενέργεια.

β) οι εκλογείς που ενδεχομένως δεν θα μπορέσουν να μεταβούν στον τόπο εγγραφής τους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εφόσον ο τόπος αυτός απέχει πάνω από 200 χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής τους, οφείλουν να παρουσιαστούν την ημέρα των εκλογών στην αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής τους και να εφοδιαστούν με σχετική βεβαίωση. Τη βεβαίωση αυτή, μαζί με όμοια της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδ/σης ή της αρμόδιας Λιμενικής αρχής και με την οποία θα πιστοποιείται η χιλιομετρική απόσταση του τόπου διαμονής από τον τόπο ψηφοφορίας, οι παραπάνω εκλογείς οφείλουν να υποβάλουν αμέσως μετά τις εκλογές στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών στην οποία υπάγεται ο Δήμος ή η Κοινότητα στον οποίο έπρεπε να μεταβούν για να ψηφίσουν.

Διευκρινίζεται ότι, δεν είναι απαραίτητο να εφοδιαστούν με τη δεύτερη βεβαίωση για την χιλιομετρική απόσταση, όσοι από τους παραπάνω εκλογείς διαμένουν την ημέρα των εκλογών σε τόπο που απέχει εμφανώς και κατά κοινή αντίληψη πάνω από διακόσια (200) χιλιόμετρα από το τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

γ) οι εκλογείς που θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, οφείλουν να εφοδιαστούν με σχετικά δικαιολογητικά (εισιτήρια κ.λ.π.), από τα οποία να προκύπτει ότι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονταν στο εξωτερικό.

Εκτός από τις παραπάνω θα υπάρξουν και εξαιρετικές περιπτώσεις εκλογέων που δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν για επιπλέον άλλους λόγους. Οι εκλογείς αυτοί οφείλουν να εφοδιαστούν με σχετικά έγγραφα ή στοιχεία, με τα οποία θα δικαιολογείται η παράλειψη άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ενδεικτικά στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται:

α) Δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι αλλά και στρατιωτικοί, για τους οποίους (στρατιωτικούς) στις δημοτικές, κοινοτικές και νομαρχιακές εκλογές δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 27 της Εκλογικής Νομοθεσίας (ψηφοφορία στον τόπο που υπηρετούν βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων) και για τους οποίους σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάσουν από την υπηρεσία τους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο εγγραφής τους.

β) Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας κ.λ.π., στους οποίους επίσης λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών δεν θα υπάρξει δυνατότητα χορήγησης άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

γ) Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

Οι εκλογείς των ανωτέρω περιπτώσεων έχουν υποχρέωση να εφοδιαστούν με σχετικά δικαιολογητικά και να τα υποβάλουν αμέσως μετά τις εκλογές στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών στην οποία υπάγεται ο Δήμος ή η Κοινότητα στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι και έπρεπε να πάνε να ψηφίσουν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή