Με ορίζοντα τον Μάιο του 2019 πορεύεται η κυβέρνηση

Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018 09:28
UPD:09:34
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι αυτό των εθνικών εκλογών τον Μάιο του 2019, αφού πρώτα θα έχει διευθετηθεί το πότε θα γίνουν οι ευρωεκλογές και οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση το 2019. 

A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο των εκλογών μέσα στο 2018, αν δεν έχει ήδη απορριφθεί από τον πρωθυπουργό. Οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δεν δικαιώνουν τις προσδοκίες της κυβέρνησης για άμεση μείωση της ψαλίδας με τη Νέα Δημοκρατία, οδηγούν τον κ. Τσίπρα στην απόφαση να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση να ανακάμψει.

Το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι αυτό των εθνικών εκλογών τον Μάιο του 2019, αφού πρώτα θα έχει διευθετηθεί το πότε θα γίνουν οι ευρωεκλογές και οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση το 2019. 

Η κυβέρνηση υποστηρίζει δημοσίως ότι το σενάριο των εκλογών το φθινόπωρο του 2018, δεν εξετάστηκε ποτέ σοβαρά, αλλά δεν είναι αυτή η πραγματικότητα.

Με την προσδοκία επίλυσης του Σκοπιανού και το κυβερνητικό αφήγημα ότι με το τυπικό τέλος του προγράμματος, η ελληνική οικονομία «αναγεννιέται» το κυβερνητικό επιτελείο συζητούσε σοβαρά τη διενέργεια εκλογών το φθινόπωρο του 2018.

Σε αυτόν το σχεδιασμό εντάχθηκε και το ντεμαράζ σκανδαλολογίας που βασικό σκοπό είχε και έχει να εμφανίσει τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ ως ηθικά μη έχοντες το δικαίωμα να διεκδικήσουν ξανά την εξουσία.

Ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του ήλπιζαν σε δραστική βελτίωση του ΣΥΡΙΖΑ στις μετρήσεις και σχεδίαζαν μετά την επικείμενη συμφωνία – πακέτο του Ιουνίου με τους θεσμούς για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας (διευθέτηση χρέους, δημοσιονομικά μέτρα, μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης) να βάλουν τη χώρα σε επίσημη προεκλογική περίοδο με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο του 2018.

Πέραν των δημοσκοπικών ευρημάτων σκεπτικισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι το κυβερνητικό αφήγημα για την «αναγέννηση και ανεξαρτησία της ελληνικής οικονομίας», δεν περνά στην ελληνική κοινή γνώμη που ακόμα δοκιμάζεται σκληρά, ενώ και οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές.

Στήριξη από τους θεσμούς υπάρχει, η εποπτεία όμως θα είναι αυστηρή και αυτά που θα συμφωνηθούν – σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις 21 Ιουνίου – δεν θα επιτρέπουν πανηγυρισμούς.

Οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα είναι σημαντικές, το τοπίο είναι ρευστό και δεν επιτρέπει εκλογικούς σχεδιασμούς με προοπτική. Στο Σκοπιανό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς πέραν του ότι επιβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα για τις συνομιλίες με τον Σκοπιανό ομόλογό του, φέρεται να του είπε ότι οι Σκοπιανοί δεν προτίθενται να κάνουν τις αλλαγές στο Σύνταγμα που ζητά η ελληνική πλευρά για να φέρει στην ελληνική Βουλή το «Γκόρνα Ματσεδόνιγε».

Επιπλέον, η ανεξέλεγκτη και επιθετική ρητορική της Τουρκίας και οι κινήσεις της στα νοτιοανατολικά της σύνορα, έχει στρέψει το βλέμμα των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή, έχει όμως βάλει σε δύσκολη θέση άμυνας Αθήνα και Λευκωσία, σε μία περίοδο που δουλεύουν τα γεωτρύπανα για εξεύρεση υδρογονανθράκων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Η Σύνοδος της Βάρνας

Η κυβέρνηση φέρεται να επενδύει πολλά για αλλαγή της στάσης του Ερντογάν, στη σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας που ξεκινά σήμερα - είτε συμμετάσχει ο Τούρκος Πρόεδρος, είτε όχι – και σύντομα θα φανεί αν έχει εκτιμήσει σωστά την κατάσταση ή όχι. Στη Βάρνα όμως, εκτός από το μεταναστευτικό και την επιθετικότητα της Τουρκίας, η Αθήνα περιμένει να συζητηθεί και το μείζον ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Το σενάριο της δραπέτευσης του ΣΥΡΙΖΑ μέσω πρόωρων εκλογών με αφορμή τις εξελίξεις στο Σκοπιανό ή τις ελληνοτουρκικές σχέσεις – με τη σημερινή διαφορά στις δημοσκοπήσεις και τα ποιοτικά στοιχεία εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ - δεν έχει πιθανότητες, παρά μόνο όσες πιθανότητες έχει και ένα ατύχημα, εκτός κυβερνητικού σχεδιασμού. Ωστόσο, η αναφορά του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες στο όνομα «Γκόρνα Ματσεντόνια» δεν ήταν αστεϊσμός.

Αν η ροή των εξελίξεων στο Σκοπιανό αλλάξει ρότα, η συμφωνία αποκτήσει δυναμική που σήμερα δεν έχει και υπάρξει νέα πίεση από τον διεθνή παράγοντα (κυρίως τους Γερμανούς και όχι τις ΗΠΑ όπως λέγεται και γράφεται) τότε ο κ. Τσίπρας θα έχει τη στήριξη των ΑΝΕΛ στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, όπως φέρεται να τον έχει διαβεβαιώσει κ. Καμμένος στο τελευταίο τε α τετ που είχαν στο Μαξίμου.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή