Μακρόν: «Τρέλα και αδυναμία» μία εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - ΗΠΑ

Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018 11:11
UPD:11:23
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
A- A A+

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν «τρελή» αν υπογράψει μια εμπορική συμφωνία με χώρες που αρνήθηκαν να τιμήσουν τη Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Μακρόν μίλησε στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες μία ημέρα αφού ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βάραντκαρ, ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να εξετάσει «μια νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ», ως έναν τρόπο μείωσης των εμπορικών εντάσεων σε σχέση με τους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου που προτίθενται να επιβάλλουν οι ΗΠΑ.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι από τη στιγμή που ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού, μια νέα εμπορική συμφωνία θα υπονόμευε τους παραγωγούς καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη και θα έστελνε μήνυμα αδυναμίας στο εξωτερικό.

«Οι εμπορικές συμφωνίες θα πρέπει να είναι ένας τρόπος εξάπλωσης των ιδανικών μας. Όποιος υπογράφει συμφωνία με την ΕΕ θα πρέπει να δεσμεύεται να εφαρμόσει τη Συμφωνία του Παρισίου», δήλωσε ο Μακρόν. «Γιατί πρέπει να υπογράψουμε μια εμπορική συμφωνία με δυνάμεις που λένε ότι δεν θέλουν να εφαρμόσουν τη Συμφωνία του Παρισίου; Θα είμαστε τρελοί αν το πράξουμε», πρόσθεσε.

Η παγκόσμια εμπορική πολιτική που βασίζεται σε πολυμερείς κανόνες δεν πρέπει να απειλείται από μονομερείς πειρασμούς, σύμφωνα με τον Μακρόν. «Δεν είμαι υπέρ του να δείξω επιείκεια σε εκείνους που αποφασίζουν να σπάσουν αυτούς τους κανόνες. Δεν μπορούμε πλέον να επιδιώκουμε στόχους που λειτουργούν εναντίον των κλιματικών πολιτικών μας εντός των συνόρων μας», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή