Ευρωκαταδίκη για την στάση της Τουρκίας

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα για τις προκλήσεις έναντι Ελλάδας και Κύπρου και την εισβολή στην Αφρίν
Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 11:36
REUTERS/WOLFGANG RATTAY

Η χθεσινή συζήτηση στο δείπνο των ηγετών, αλλά και οι δηλώσεις που προηγήθηκαν επιβεβαιώνουν τη διάχυτη άποψη που επικρατεί στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την οποία οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε χειρότερο σημείο τα τελευταία 30 χρόνια.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Στο «στόχαστρο» των Ευρωπαίων ηγετών βρέθηκε χθες η Τουρκία, τόσο για την προκλητική συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, όσο και για την εισβολή στην Αφρίν της Συρίας. Η καταδίκη της Άγκυρας θα αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα το μεσημέρι.

Η χθεσινή συζήτηση στο δείπνο των ηγετών, αλλά και οι δηλώσεις που προηγήθηκαν επιβεβαιώνουν τη διάχυτη άποψη που επικρατεί στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την οποία οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε χειρότερο σημείο τα τελευταία 30 χρόνια. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν στη βελγική πρωτεύουσα, οι σχέσεις θα είχαν παγώσει εντελώς εάν δεν υπήρχε ο κίνδυνος του προσφυγικού, δηλαδή να ανοίξει η Άγκυρα πάλι τα σύνορά της, όπως έκανε το 2015 με τα γνωστά αποτελέσματα.

Στο σχέδιο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν έντονα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο και εκφράζεται η αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Παράλληλα, καλείται η Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειές της και να σεβαστεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Ζητείται από την Άγκυρα να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη-μέλη. Τέλος, ζητείται η επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί με τη σύλληψη Ευρωπαίων πολιτών από την Τουρκία.

EURONEWS

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Τουρκία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει ότι οι «28» πρέπει να τοποθετηθούν με ευθύ και σαφή τρόπο απέναντι στην Τουρκία σχετικά με τις υποχρεώσεις της και κυρίως ως προς τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσουν ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου με την Άγκυρα.

Τις θέσεις της Ε.Ε. θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα στη Βάρνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Στην ίδια συνάντηση θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στη Βάρνα οι Ευρωπαίοι θέλουν να συζητήσουν επίσης το προσφυγικό, όπου η Ε.Ε. θα πρέπει να καταβάλει στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ για το 2018 και το 2019, για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων στη χώρα.

Οι Ευρωπαίοι δεν προτίθενται να προβούν σε καμία παραχώρηση προς την Τουρκία, ούτε σε σχέση με την κατάργηση της βίζας που ζητάει η Άγκυρα, ούτε με την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ των δύο πλευρών. Η εκτίμηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι πως η γειτονική χώρα δεν πληροί τους κανόνες του κράτους δικαίου και επιπλέον δεν σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Αναφορά στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία έκανε χθες και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Αντόνιο Ταγιάνι, καλώντας την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να απελευθερώσει τους Έλληνες στρατιωτικούς.
Επικριτικός ήταν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έκανε ανάλογες δηλώσεις με εκείνες που έκανε προχθές η Άγκελα Μέρκελ στη γερμανική Βουλή. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Μακρόν ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να βρεθούμε πίσω από την τουρκική εισβολή στην Αφρίν, η οποία παραβιάζει σχετικό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή