Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ολλανδοί για να εκλέξουν εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοικήσης. Μάχη δίνεται στο ακροδεξιό χώρο με τον γνωστό Γκερντ Βίλντερς και τον άγνωστο Τιερί Μποντέ.
«Το Ισλάμ είναι θανατηφόρο». Με μεγάλα κόκκινα γράμματα λαμποκοπά αυτή η επιγραφή στις τηλεοπτικές οθόνες. Κόκκινο αίμα ρέει από τα γράμματα. Το βίντεο με το άθλιο μήνυμα ανήκει στο ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του ακροδεξιού Γκέρτ Βίλντερς. Η Ολλανδία βρίσκεται σε προεκλογικό οίστρο και οι τόνοι είναι οξυμένοι. Οι ψηφοφόροι εκλέγουν σήμερα δημοτικά συμβούλια σε 355 δήμους και κοινότητες. Ένα χρόνο μετά τις βουλευτικές είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στη χώρα δίκην βαρομέτρου. Ο διαγκωνισμός πολιτικών δυνάμεων ιδιαίτερα στον ακροδεξιό χώρο έχει ξεσπάσει από καιρό και ο πόλεμος προς άγρα ψηφοφόρων αποδείχθηκε σκληρός.
Δεξιά, ακόμη πιο δεξιά…
Το κόμμα του Βίλντερς έχει φτιάξει τηλεοπτικά σποτ, όπου το Ισλάμ ισοδυναμεί με την τρομοκρατία, το μίσος εναντίον των Εβραίων, των Χριστιανών, των ομοφυλόφιλων και των γυναικών. Η αγανάκτηση είναι μεγάλη, μουσουλμανικές οργανώσεις υπέβαλαν μήνυση σε βάρος του Βίλντερς. «Είναι απλά κακόγουστο» βρήκε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Το αριστερό κόμμα D66 απάντησε με ένα φιλμάκι με το μήνυμα ότι «Η Ολλανδία στηρίζει την ισότητα, ανεκτικότητα, διαφορετικότητα και την ανεξιθρησκία».
Ο Βίλντερς αντέδρασε λακωνικά: «Δεν είναι πάντα ευχάριστο να παραδέχεσαι την αλήθεια. Αλλά ακριβώς γι αυτό δεν είναι λιγότερο αληθινή». Το ότι τα ακροδεξιά κόμματα χρησιμοποίησαν ακραία μέσα στο κλείσιμο του προεκλογικού αγώνα, δεν εκπλήττει κανένα. Ο πολιτικός με τα σπαστά ξανθά μαλλιά κατεβαίνει με το κόμμα του PVV για πρώτη φορά σε 30 κοινότητες, όταν στις προηγούμενες εκλογές του 2014 ήταν σε μόνο δύο. Και χρειάζεται επειγόντως επιτυχία.
Γιατί στις εθνικές εκλογές πέρυσι το Κόμμα για την Ελευθερία του Βίλντερς ήρθε μεν δεύτερο σε δύναμη κόμμα, αλλά υπολείπονταν πολύ για να έρθει πρώτο, όπως ήταν αρχικά ο στόχος. Και επειδή όλα τα κόμματα αρνούνται συνεργασία με τον Βίλντερς, έχει απομονωθεί πολιτικά.
Εκτός αυτού έχει να αντιπαλέψει και με ανταγωνιστές ακόμη πιο δεξιά του κομματικού τόξου. Πρόκειται για το «Φόρουμ για τη Δημοκρατία» του ακόμη πιο ακροδεξιού δικηγόρου Τιερί Μποντέ που η δύναμή του συνεχώς μεγαλώνει. Το 2017 πήρε από το τίποτα δύο θέσεις στο εθνικό κοινοβούλιο. Ο 35χρονος Μποντέ είναι ένας λαϊκιστής με γάντια. Κομπάζει από το βήμα της βουλής μιλώντας στα λατινικά και επικαλείται συνεχώς τις ελιτίστικες σπουδές του. Παρήγγειλε πιάνο με ουρά στο κοινοβούλιο και για να χαλαρώνει χτυπά τα πλήκτρα του.
Ανερχόμενος πολιτικός αστέρας
Με τους συντρόφους του έναν επίσης δικηγόρο 73 χρονών, τον Τέο Χίντεμα, παλαιό και έμπειρο ακροδεξιό, έστησε ο Μποντέ σε χρόνο ρεκόρ ένα εντυπωσιακό κίνημα με 23.000 μέλη. Το Φόρουμ προπαγανδίζει ένα ισχυρό εθνικό κράτος και τη διατήρηση των «ολλανδικών αξιών», πολεμά κατά των μεταναστών και του καρτέλ των καθιερωμένων κομμάτων. Με ρατσιστικό περιεχόμενο ο Μποντέ βάζει τον εαυτό του στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Ισχυρίζεται ότι η μετανάστευση συμβάλει στην «ομοιοπαθητική διάλυση του ολλανδικού λαού» ή ότι ορισμένες ράτσες είναι πιο έξυπνες από άλλες. Ο ανερχόμενος πολιτικός αστέρας της Ολλανδίας με τέτοια ακροδεξιά περιεχόμενα καταφέρνει να προσελκύει την ελίτ της χώρας, φοιτητές και νέους επιχειρηματίες. Σε δημοσκοπήσεις το κόμμα του έχει ξεπεράσει αυτό του Βίλντερς.
Στις σημερινές εκλογές το Φόρουμ κατεβαίνει μόνο σε δύο πόλεις, στο Άμστερνταμ μόνο του, και στο Ρότερνταμ μαζί με το εθνολαϊκιστικό «Αξιαγάπητο Ρότερνταμ», που εκπροσωπείται ήδη σε δύο δήμους. Στο προοδευτικό Άμστερνταμ το κόμμα του Μποντέ μπορεί να πάρει κι αυτό πολλές έδρες, όπως και οι Σοσιαλδημοκράτες. Τα καθιερωμένα κόμματα προσπαθούν να εξοστρακίσουν από τη δημόσια προσοχή τα ακροδεξιά κόμματα.
Ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Λόντεβικ Ασερ κάλεσε τους ανθρώπους να δίνουν λιγότερη προσοχή σε αυτά τα «νούμερα του τσίρκου». Με επιτυχία. Και οι ψηφοφόροι; Διακατέχονται από αμηχανία. Το διακύβευμα των σημερινών εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι πρωτίστως η μετανάστευση ή το Ισλάμ, αλλά η έλλειψη κατοικιών και η ασφάλεια. Τα 2/3 των ψηφοφόρων δεν ξέρουν σε ποιόν θα δώσουν τη ψήφο τους σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις.