Λήξη συναγερμού στην κυβέρνηση

«Βλέποντας και κάνοντας» πρωθυπουργός και υπουργός Εθνικής Άμυνας στα μείζονα εκκρεμή ζητήματα που ταλανίζουν τη συγκυβέρνηση
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 08:45
UPD:08:49
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Toυ Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Η φωτιά στην κυβέρνηση έσβησε μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου στο Μαξίμου, καθώς η παραμονή στην εξουσία αποδείχθηκε, για άλλη μία φορά, ισχυρότερη των διαφωνιών ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας αποφάσισαν χθες ότι «συνεχίζουν μαζί ως το τέλος» και θα φανεί το επόμενο, κρίσιμο διάστημα για όλα τα μείζονα ζητήματα που είναι ανοικτά αν έχουν συμφωνήσει και στη διαχείρισή τους.

Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, η κρίση που αντιμετώπισε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες ήταν σοβαρή. Δεν αφορούσε όμως τη σχέση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο που παραμένει ισχυρή, αλλά τις αντοχές της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα θέματα που η ίδια άνοιξε. 

Η νέα συμφωνία Τσίπρα – Καμμένου συνέπεσε με την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης από την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis και πολλοί ήδη μιλούν για πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης, αλλά και ακύρωση των ανοιγμάτων  του Αλέξη Τσίπρα προς τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς.

Η ΑΥΓΗ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΆΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι απέναντι στην συνέχιση της συμπόρευσης με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στέκεται ενιαία. Κορυφαίοι υπουργοί, έμπειροι κοινοβουλευτικοί και σημαντικά στελέχη του κόμματος στέκονται απέναντι από τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ και έχουν ενημερώσει το Μαξίμου γι΄αυτό.

Το αδύνατο σημείο της άποψής τους είναι ότι δεν έχουν απάντηση στο ερώτημα «μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ τι;», καθώς η κυβέρνηση μετά από μία περίοδο όπου προσπάθησε να αποκτήσει συνομιλητές στο πολιτικό σύστημα, επιστρέφει στην περίοδο όπου ενισχύεται η σχέση Τσίπρα – Καμμένου, παράλληλα όμως ενισχύεται και η πολιτική της απομόνωση.  

Για παράδειγμα, πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν χθες αρνητικά το γεγονός ότι με την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ ο κ. Καμμένος ενθάρρυνε τους βουλευτές του να αντιδικούν δημοσίως με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν εκείνοι κρίνουν, αναμένοντας ένα σημάδι για χαμήλωμα των τόνων από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Βγαίνοντας από το Μαξίμου, ο κ. Καμμένος επιβεβαίωσε τη στήριξη του στην κυβέρνηση και υποστήριξε ότι η κυβερνητική συνεργασία «σε πείσμα όσων γράφουν σενάρια, θα συνεχιστεί μέχρι τέλους». Ανέδειξε ως βασικό σκοπό της κυβέρνησης «την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και την κάθαρση», για τους οποίους υποστήριξε ότι «και οι δύο αυτοί στόχοι είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ διέψευσε τα δημοσιεύματα περί επεισοδίου με τον πρωθυπουργό το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο σπίτι του παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και δήλωσε ότι με τον πρωθυπουργό έχουν συναντηθεί πολλές φορές, «αλλά στο φως της ημέρας».

Σχετικά με την υπόθεση των δύο αξιωματικών που παραμένουν φυλακισμένοι στην Τουρκία για 21η ημέρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε πως βρίσκεται σε πλήρη επαφή και συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την πολυγλωσσία της κυβέρνησης σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα λέγοντας  ότι «οι κατά καιρούς δηλώσεις των στελεχών μας είναι δείγμα δημοκρατίας, όχι ασθένειας. Οι στρατιωτικοί βρίσκονται για 20η ημέρα κρατούμενοι και θέλουμε να οδηγηθούν σε μια δικαιοσύνη μη κατευθυνόμενη». Απέφυγε βεβαίως να κάνει προβλέψεις για τον χρόνο επιστροφής τους, ενώ χαρακτήρισε την υπόθεση «διμερές θέμα με διεθνείς προεκτάσεις», ώστε να ενσωματώσει και τη γραμμή του Μαξίμου.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή