Διαφήμιση όπλων στη Συρία

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 12:00
REUTERS/KHALIL ASHAWI
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Ο πόλεμος είναι ευκαιρία, το γράφει και η Ιστορία. Για τον αναγεννημένο γερμανικό στρατό δεν ήταν η Ισπανία εξαίρετο πεδίο δοκιμών; Στον Ισπανικό Εμφύλιο τα άρματα μάχης και τα βομβαρδιστικά στούκας δεν δοκιμάστηκαν σε πραγματικές συνθήκες;

Η Συρία είναι πλέον η «ευκαιρία». Έχει γίνει πεδίο δοκιμών φθηνό. Ο στρατός της Ρωσίας έχει χρησιμοποιήσει 215 νέα συστήματα όπλων στη Συρία, όταν το 2015 στη μεγάλη έκθεση οπλικών συστημάτων στο Ντουμπάι συμμετείχε με 32 νέα όπλα και αεροσκάφη. Ωστόσο, ενώ η συνολική «απόδοση» ήταν καλή, σύμφωνα με τον Πούτιν, «σε ορισμένα αποκαλύφθηκαν ελλείψεις... Σας ζητώ να κάνετε άμεσες προσαρμογές στην παραγωγική διαδικασία».

Αυτά στα τέλη Ιανουαρίου, γιατί τα μαχητικά Su-57 έκαναν δοκιμές μάχης στη Συρία, όπως αποκάλυψε τον Μάρτιο ο υπουργός Άμυνας, αλλά «μόνο για δύο μέρες».

Δεν πάνε ούτε δέκα ημέρες που ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου σε στρατιωτικά ζητήματα, διαφημίζοντας τα ρωσικά όπλα, παραδέχτηκε ότι η ρωσική επιχείρηση στη Συρία προσέφερε τη δυνατότητα «να προσαρμόσουμε πρακτικά όλες τις νέες τεχνολογίες στα μαχητικά Su-35, στα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μικρού βεληνεκούς και στα αντιαρματικά συστήματα.

Είναι άλλο ζήτημα όταν προτείνεις κάτι σε μακέτες και σε δείγματα, τα οποία έχουν ήδη δοκιμαστεί σε πεδία δοκιμών, και είναι άλλο ζήτημα όταν οι εταίροι σου τα βλέπουν όλα αυτά σε πραγματικές εχθροπραξίες... δεν είχαμε έναν τέτοιο στόχο... σε έναν πόλεμο που είναι τραγωδία... αλλά παρόλα αυτά ήμασταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιήσουμε τα πιο σύγχρονα όπλα».

Όπλα διαφημίζει και η Τουρκία. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στις 21 Ιανουαρίου ότι το 75% των όπλων και πυρομαχικών που χρησιμοποιούν στη Συρία είναι made in Turkey. Ο «Κλάδος Ελαίας» ήταν για την τουρκική αμυντική βιομηχανία ευκαιρία δειγματισμού σπουδαία. Σημειωτέον και με προεδρικό καμάρι για των drones Bayraktar TB2 (της εταιρείας Βaykar του γαμπρού του Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ) τη χάρη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή