Λεηλασίες από Σύρους αντάρτες μετά την κατάληψη της Αφρίν

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 18:37
UPD:18:54
REUTERS/KHALIL ASHAWI
A- A A+

Υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι αντάρτες, οι οποίοι συμμετείχαν στην κατάληψη της συριακής πόλης Αφρίν εκδιώκοντας τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) κατηγορούνται για λεηλασία περιουσιών, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ότι καταστήματα, καθώς και κυβερνητικά και στρατιωτικά κτήρια, έγιναν στόχος Σύρων ανταρτών.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μεταδίδουν επίσης ότι είδαν μέλη των τμημάτων των ανταρτών να εισβάλλουν σε καταστήματα, εστιατόρια και σπίτια και να φεύγουν με εξοπλισμό, κουβέρτες, φαγητό και άλλα αγαθά.

Στη συνέχεια οι ίδιοι αντάρτες μεταφέρθηκαν εκτός της πόλης.

Δοικητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) κατήγγειλε «λωποδύτες» για τις λεηλασίες και σημείωσε ότι ήδη μία μονάδα του FSA έχει σταλεί στο κέντρο της Αφρίν για να προλαμβάνει τέτοια περιστατικά.

Ερυθρός Σταυρός: Χρειαζόμαστε πρόσβαση στο Αφρίν

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ζήτησε εξάλλου μεγαλύτερη πρόσβαση για το προσωπικό της στο Αφρίν, δεδομένου ότι η αξιοπιστία της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου μεταξύ των Κούρδων της περιοχής είναι «κοντά στο μηδέν».

Στο καντόνι του Αφρίν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, παραμένουν περίπου 100.000 άνθρωποι, ενώ τον Νοέμβριο ζούσαν εκεί 323.000. Περί τις 98.000 είναι καταγεγραμμένοι ως εκτοπισμένοι και ζουν σε γειτονικές περιοχές, οι οποίες ελέγχονται από το καθεστώς Άσαντ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο έχει υπολογίσει ότι στην κοινή επιχείρηση Τουρκίας - FSA ενάντια στις YPG έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 289 πολίτες, μεταξύ αυτών 43 παιδιά. Οι τουρκικές αρχές, από την πλευρά τους, αρνούνται κατηγορηματικά ότι στόχευσαν αμάχους.

Σύμφωνα με τις ίδιες, κατά τις επιχειρήσεις «εξουδετερώθηκαν» 3.600 «τρομοκράτες», όπως αποκαλεί τα μέλη των YPG, ταυτίζοντάς τες με το Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK).

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή