Κοντός: «Οι υπηρεσίες του υπουργείου ενήργησαν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία»

Απάντηση στο ΠΑΣΟΚ για το θέμα του κατεψυγμένου κρέατος από το Βέλγιο
Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2006 13:45
UPD:13:56
A- A A+

«Τόσο η Διεύθυνση Κτηνιατρικής που υπάγεται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δυτ. Αττικής, η οποία διενήργησε ως αρμόδια τους ελέγχους εισαγωγής, όσο και η Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που γνωμοδότησε για τη νομιμότητα της διαδικασίας, ενήργησαν σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία».

Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, σε δηλώσεις σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε με αφορμή την εισαγωγή -μετά από ειδική έγκριση των υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- μεγάλης ποσότητας κατεψυγμένου κρέατος από το Βέλγιο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Κοντός, απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε από πλευράς ΠΑΣΟΚ http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/08/28/1231767.htm , όσοι κάνουν λόγο για «νομοθετικό κενό» και «παριστάνουν τους τιμητές για τη μη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, ασφαλώς γνωρίζουν ότι υπάρχουν κοινοτικοί κανονισμοί οι οποίοι εφαρμόζονται, αλλά και συγκεκριμένες κοινοτικές διαδικασίες έγκρισης από την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη για οποιαδήποτε αλλαγή της νομοθεσίας ενός κράτους-μέλους, που πάντως δεν έχουν κινήσει οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε.». «Και βεβαίως», προσθέτει ο υφυπουργός, «πρέπει να εξηγήσουν γιατί στα 20 χρόνια που κυβέρνησαν τον τόπο, δεν θέλησαν να τροποποιήσουν τη νομοθεσία. Ιδιαίτερα δε ο κ. Χρυσοχοΐδης που διετέλεσε υφυπουργός Εμπορίου (1994-1999)».

Επιπρόσθετα, ο κ. Κοντός διαβεβαίωσε πως δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση, ούτε των Υπηρεσιών, ούτε οποιουδήποτε επιστημονικού ή άλλου φορέα (καταναλωτών κ.λ.π.) της αυτοδιοίκησης ή πολιτικού κόμματος, για την τροποποίηση της εν λόγω νομοθεσίας.

Εκείνο που έχει σημασία –καταλήγει ο υφυπουργός- «είναι αν μετά τους προβλεπόμενους ελέγχους εισαγωγής που αφορούν την υγιεινή του προϊόντος και τις συνθήκες αποθήκευσης και βαθιάς κατάψυξης -και όχι σε αυτή φάση, την ποιότητα του- , η κάθε παρτίδα είναι ασφαλής για τη δημόσια υγεία».

Αλλά και ο υπεύθυνος της κτηνιατρικής διεύθυνσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Μελάς, σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό Αlpha 98,9, σημείωσε ότι τα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές που δόθηκαν στο υπουργείο, απέδειξαν την καταλληλότητα του κρέατος.

Το κρέας στη βαθιά κατάψυξη δεν είναι υποχρεωτικό να φέρει ημερομηνία λήξης - η Ε.Ε. το αφήνει προαιρετικό στα κράτη μέλη- διαβεβαίωσε, από την πλευρά του ο διευθυντης κτηνιατρικής δημόσιας υγείας του υπουργείου, Κωνσταντίνος Μπαντάσης, και τόνισε ότι οι θρεπτικές αξίες δεν αλλοιώνονται.

ΚΚΕ: Η δημόσια υγεία θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου

To KKE επέρριψε τις ευθύνες για το κρούσμα στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως επισημαίνει, ένα από τα αποτελέσματα της πολιτικής τους είναι να μην καθορίζουν την ημερομηνία λήξης των κρεάτων οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς -γεγονός που θα άμβλυνε κάπως το πρόβλημα- αλλά οι κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Η εισαγωγή και κατανάλωση υποβαθμισμένων και ακατάλληλων κατεψυγμένων κρεάτων κοινοτικής προέλευσης και παραγωγής 1999, αποτελεί ένα ακόμα γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η δημόσια υγεία θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή