«Όπως κάποιος άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από τη σκιά του, έτσι και η Μακεδονία δεν μπορεί να αποποιηθεί το συνταγματικό της όνομα», τόνισε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, σε δηλώσεις του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
«Θεωρώ ότι οι φίλοι μας από την Ελλάδα το αντιλαμβάνονται», πρόσθεσε ο κ. Μιλόσοσκι. «Εμείς κατανοούμε την ευαισθησία τους και θα προσπαθήσουμε να συνενοηθούμε μαζί τους, έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε με εποικοδομητικό τρόπο τις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, χωρίς να απειληθεί η θέση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για την εκκρεμότητα της ονομασίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, -σε ευθεία αντίθεση με όσα είχε πει προ ημερών ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης- υποστήριξε ότι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στη Νέα Υόρκη δεν αφορά το διεθνές όνομα της χώρας.
«Το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έχει καθοριστεί από το Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 1993 και το οποίο λέει ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να ξεπεραστούν οι διαφορές για το ζήτημα του ονόματος. Συνεπώς, δεν εμπλέκει θέμα συζήτησης για μια διεθνή χρήση του ονόματος της χώρας», συμπέρανε ο κ. Ντιμιτρόφ σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Free Europe».
Όπως σημείωσε, «πρέπει να βρεθεί μία φόρμουλα για τη διμερή επικοινωνία με την Ελλάδα, καθότι -όπως επισήμανε- δεν υπάρχει άλλη χώρα της Διεθνούς Κοινότητας που να έχει πρόβλημα με τη συνταγματική ονομασία της χώρας».
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, είχε διευκρινίσει πως οι διαπραγματεύσεις στα Ηνωμένα Εθνη αφορούν στο ζήτημα της διεθνούς ονομασίας της γειτονικής χώρας. «Αυτό είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης και όχι ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα θα αποκαλεί την ΠΓΔΜ σε διμερές επίπεδο», είχε υπογραμμίσει ο έλληνας υφυπουργός.
Πηγή ΑΠΕ