Σύννεφα πάνω από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

Η υπόθεση Σαββίδη αλλάζει τη σχέση των δύο κομμάτων ουσιαστικά
Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 09:43
UPD:11:59
SOOC/Alexandros Michailidis
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Από τις αρχές του 2017, με διάφορες αφορμές, έχουν έρθει πολλές φορές στην επικαιρότητα προβλήματα στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και δεν είναι η πρώτη φορά που μαζεύονται σύννεφα πάνω από τη συγκυβέρνηση.  

Η υπόθεση Σαββίδη, όμως, αλλάζει τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ουσιαστικά. Ίσως είναι η πρώτη φορά, που πληροφορίες για μεγάλα προβλήματα στη συγκυβέρνηση, όχι απλώς επιβεβαιώνονται τόσο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από στελέχη των ΑΝΕΛ, αλλά παράλληλα δεν φαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου να παρέμβουν για να «σβήσει» η φωτιά, όπως πολλές φορές έχουν κάνει στο παρελθόν προβάλλοντας την ισχυρή μεταξύ τους σχέση.

Είναι ενδεικτική η παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος ναι μεν δεν συγκαταλέγεται στους υποστηρικτές του κ. Καμμένου εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι από τα στελέχη που αναζητούν δημοσιότητα με μία δήλωσή τους: «Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έχει δώσει αποτελέσματα, αλλά μπορεί να ήρθε ο καιρός να ξανασυζητήσουμε κάποια πράγματα. Αν μπει στο τραπέζι θέμα συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα το δούμε. Άλλωστε η πολιτική είναι πάντα μια διαχείριση κρίσεων» είπε ο κ. Ξυδάκης, ενώ την ίδια άποψη έχουν για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και άλλα σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης αλλά και βουλευτές και στελέχη που μετέχουν στην ομάδα των 53+.

Είναι στελέχη που - σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες – έχουν μεταφέρει στο Μαξίμου ότι η υπόθεση Σαββίδη πλήττει καίρια την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ στην ηθική πλευρά της πολιτικής και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκληρότητα για να μη δίνονται λάθος μηνύματα στην κοινή γνώμη. Επιπλέον, έχει σημασία ότι στις τάξεις των ΑΝΕΛ επικρατεί ανησυχία για κινήσεις που κάνει στην πολιτική σκακιέρα ο κ. Τσίπρας, όπως για παράδειγμα, η προχθεσινή συνάντησή του στο Μαξίμου με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Εμφύλιος στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες

Στο Μαξίμου ωστόσο επικρατεί ανησυχία για το γεγονός ότι ακόμα και η προαναγγελία σκληρής αντιμετώπισης του κ. Σαββίδη, έχει ήδη προκαλέσει εμφύλιο στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες. Κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης όταν είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο «Κόκκινο» ότι δε θα ήθελε να δει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κινούνται στη μάχη υπέρ της εξυγίανσης στο ποδόσφαιρο με γνώμονα την εκλογική τους βάση. 

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος - ο οποίος για πρώτη φορά έκανε δύο ενημερώσεις μέσα σε δύο ημέρες – έκανε μεγάλη προσπάθεια να στρέψει τα φώτα στην υπόθεση Novartis. Βρέθηκε όμως να απαντά στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλο, ο οποίος το πρωί, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι η κυβέρνηση έχει φιλικές σχέσεις με τον Ιβάν Σαββίδη και ο ίδιος δεν το αρνείται.

«Η γνώμη μου είναι ότι ο κ. Σαββίδης είχε κάποιες φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση, δεν το αρνούμαι, αλλά είναι κάτι που θα περάσει. Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται», είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, με τον κ. Τζανακόπουλο, να απαντά:

«Η κυβέρνηση δεν έχει φιλικές σχέσεις με κανέναν επιχειρηματία. Προσπαθεί να διευκολύνει οποιαδήποτε επένδυση που μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας. Κανένα άλλο σχόλιο δεν έχω επ’ αυτού» απάντησε.

Μετά το επεισόδιο ανάμεσα στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο και την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, ένα νέο επεισόδιο, αναβαθμισμένο καθώς αφορούσε βουλευτή των ΑΝΕΛ και υφυπουργό της κυβέρνησης, ήρθε να ταράξει ακόμα περισσότερα τα νερά.

Μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας «να μη λειτουργήσουν με βάση την εκλογική τους πελατεία» στην υπόθεση Σαββίδη, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΛ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη. Το επεισόδιο έχει σημασία, καθώς ο κ. Βασιλειάδης στον οποίο επιτέθηκε χθες ο βουλευτής των ΑΝΕΛ είναι το πρόσωπο το οποίο ο πρωθυπουργός έχει βγάλει μπροστά στην προσπάθεια εξυγίανσης στο ποδόσφαιρο.

Είχε προηγηθεί η δημόσια αποδοκιμασία των δηλώσεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Φώτη Κουβέλη, ο οποίος σχολιάζοντας τη φράση του κ. Καμμένου ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι όμηροι στην Τουρκία, ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για «υπερτροφικό λόγο που δεν υπηρετεί εκείνο το οποίο διεκδικούμε».  

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή