Κομισιόν: Δωρεάν διανομή τροφίμων σε σχολεία

250 εκατ. ευρώ -εκ των οποίων τα 4,7 εκατ. στην Ελλάδα- για τη διετία 2018/2019
Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 12:39
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Κατά το σχολικό έτος 2016-2017, πάνω από 12,2 εκατ. παιδιά σε 79.000 σχολεία συμμετείχαν στο πρόγραμμα της Ε.Ε. για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία και περίπου 18 εκατομμύρια παιδιά συμμετείχαν στο πρόγραμμα της Ε.Ε. για την προώθηση της κατανάλωσης γάλακτος. 

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες για τη σχολική περίοδο 2018/2019 τη χρηματοδότηση με 250 εκατ. ευρώ δωρεάν διανομής φρούτων-λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία των κρατών-μελών της Ε.Ε. Η κοινοτική χρηματοδότηση για τη χώρα μας που συμμετέχει στο πρόγραμμα ανέρχεται σε 4,7 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τη σχολική περίοδο 2018/2019 η Ε.Ε. θα διαθέσει 145 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της αγοράς και διανομής φρούτων και λαχανικών και 105 εκατ. ευρώ για τη διανομή γάλακτος. Για την Ελλάδα 3,218 εκατ. θα διατεθούν για φρούτα και λαχανικά και 1,550 εκατ. για γάλα.

Κατά το σχολικό έτος 2016-2017, πάνω από 12,2 εκατ. παιδιά σε 79.000 σχολεία συμμετείχαν στο πρόγραμμα της Ε.Ε. για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία και περίπου 18 εκατομμύρια παιδιά συμμετείχαν στο πρόγραμμα της Ε.Ε. για την προώθηση της κατανάλωσης γάλακτος. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει 74.000 και πλέον τόνους φρούτων και λαχανικών και πάνω από 285.000 τόνους γαλακτοκομικών προϊόντων, που διανέμονται κατά κύριο λόγο σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 10 ετών.

Τα φρούτα που διανεμήθηκαν περισσότερο ήταν τα μήλα, μαζί με τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα πορτοκάλια, τις φράουλες και τις μπανάνες. Τα πιο δημοφιλή λαχανικά ήταν οι ντομάτες, τα καρότα, τα αγγούρια και οι πιπεριές. 

Εκτός από τη διανομή των εν λόγω προϊόντων, το πρόγραμμα της Ε.Ε. για τα σχολεία προωθεί τη διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά και περιλαμβάνει την ανάπτυξη ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τη σημασία της σωστής διατροφής και των τρόπων παραγωγής των τροφίμων.

Στα εκπαιδευτικά μέτρα περιλαμβάνονταν επισκέψεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, σχολικούς κήπους, μαθήματα και/ή διαγωνισμούς μαγειρικής, μαθήματα με διατροφολόγους, παιχνίδια, κ.λπ. Το γάλα, το αρωματισμένο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, ήταν οι δημοφιλέστεροι κατηγορίες προϊόντων στο πλαίσιο του προγράμματος για το γάλα στα σχολεία· διανεμήθηκε, επίσης, ευρέως, τυρί.

Η ενδεικτική κατανομή του προϋπολογισμού της Ε.Ε. σε κάθε κράτος-μέλος βασίζεται στον αριθμό των μαθητών σε κάθε χώρα και, για το γάλα, στην απορρόφηση του προηγούμενου προγράμματος. 

Τα κράτη-μέλη αποφασίζουν τον ακριβή τρόπο εφαρμογής του προγράμματος. Η χρηματοδότηση γίνεται από πόρους του Γεωργικού Ταμείου της Ε.Ε.   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή