Κουρδικό «μήνυμα» στο νέο τούρκο αρχιστράτηγο

Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2006 20:33
UPD:20:48
A- A A+

Η ένοπλη κουρδική οργάνωση «τα Γεράκια του Κουρδιστάν», η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις, απείλησε αρχές Απριλίου με επιθέσεις εναντίον τουρκικών τουριστικών εγκαταστάσεων και προέτρεψε τους ξένους να μην επισκέπτονται την Τουρκία.

Η οργάνωση υλοποίησε τις απειλές της. Ανέλαβε στις 28 Αυγούστου την ευθύνη για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη και στη Μαρμαρίδα και είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 27 άτομα, μεταξύ των οποίων και δέκα Βρετανοί τουρίστες.

Αν και η οργάνωση αναφέρει ότι οι βομβιστικές επιθέσεις έγιναν σε αντίποινα για τη φυλάκιση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του ιστορικού ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν που από το 1999 εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στη φυλακή του Ιμραλί, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιθέσεις είναι «μήνυμα» στον νέο τούρκο αρχιστράτηγο, Γιασάρ Μπουγιουκανίτ, ο οποίος θα αναλάβει την αρχηγία του γενικού επιτελείου στις 31 Αυγούστου, διαδεχόμενος τον μετριοπαθή στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ.

Ο Μπουγιουκανίτ αναμένεται να δώσει βαρύτητα στο Κουρδικό όπως δείχνει και το παρελθόν του. Το Μάρτιο του 2006 ο Φερχάτ Σαρικάγια, προϊστάμενος της εισαγγελίας στην επαρχία Βαν, κατηγόρησε τον στρατηγό ότι εκμεταλλευόμενος την θέση του δημιούργησε μία παράνομη ομάδα, σκοπός της οποίας, όπως υποστηρίζει, είναι η υποκίνηση ταραχών στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπου διαβιούν κυρίως Κούρδοι, για να επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ε.Ε.

Ο εισαγγελέας αναφέρεται στην υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2005 σε βιβλιοπωλείο μέλους του ΡΚΚ, στο Σεμντίνλι της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν έξι.

Το γεγονός αυτό μετέτρεψε τον στρατηγό σε «εθνικό ήρωα» στα μάτια των εθνικιστικών και ακραιφνών κεμαλικών κύκλων που ισχυρίζονται ότι η Τουρκία κινδυνεύει από τα «συνωμοτικά» σχέδια των ΗΠΑ και της E.E.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή