Βρετανία - Ρωσία: Προς ολική ρήξη, μετά το μανιφέστο των «τεσσάρων»

Με απελάσεις Βρετανών διπλωματών απαντά η Μόσχα
Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018 18:58
UPD:19:25
A- A A+

Προς ολική ρήξη βαδίζουν οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ρωσίας, με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Γκάβιν Ουίλιαμσον να καλεί τη Μόσχα «να φύγει και να το βουλώσει» μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ σε αγγλικό έδαφος. Σε μια σπάνια κίνηση κορυφής, οι ηγέτες ΗΠΑ, Γαλλίας, Μ. Βρετανίας και Γερμανίας συνυπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία στοχοποιούν τη Ρωσία ως υπεύθυνη για τη δολοφονική ενέργεια.

Οι Ντόναλντ Τραμπ, Εμανουέλ Μακρόν, Τερέζα Μέι και Άνγκελα Μέρκελ αναφέρουν ότι οι τέσσερις χώρες τους καταδικάζουν «με απέχθεια» την επίθεση κατά του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας, την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι τέσσερις αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων σημειώνουν ότι πρόκειται για την πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που γίνεται χρήση νευροτοξικού παράγοντα στρατιωτικού επιπέδου στην Ευρώπη, ενώ υπογραμμίζουν ότι η επίθεση απειλεί «την ασφάλεια όλων μας».

Αναφέρουν ακόμη ότι ομονούν πως «δεν υπάρχει άλλη εύλογη εναλλακτική εξήγηση πέραν της ευθύνης της Ρωσίας για την επίθεση στο Σάλσμπερι».

«Φύγετε και βουλώστε το»

Η Ρωσία θα πρέπει να «το βουλώσει» και να «φύγει» μακριά, δήλωσε σε ασυνήθιστα οξείς τόνους ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκάβιν Ουίλιαμσον.

«Είναι απολύτως ειδεχθές και απαράδεκτο το τι έπραξε η Ρωσία στο Σάλσμπερι», ανέφερε.

«Απαντήσαμε σε αυτό. Ειλικρινά, η Ρωσία πρέπει να φύγει, θα πρέπει να το βουλώσει», επισήμανε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι «φαίνεται» πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση.

«Φαίνεται ότι οι Ρώσοι βρίσκονται από πίσω», είπε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ.

«Δόντια» δείχνει και το NATO

Η δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα είναι «εξαιρετικά σοβαρή» επίθεση εναντίον μίας χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ και αν η Ρωσία επιδιώκει τη σύγκρουση, «θα είμαστε σε θέση να υπερασπισθούμε όλα τα μέλη μας», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Κατηγορώντας τη Ρωσία ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη Δύση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η επίθεση στο Σάλσμπερι πραγματοποιήθηκε «σε πλαίσιο που έχουμε να δούμε πολλά χρόνια».

«Δεν επιθυμούμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε να συρθούμε σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών, διότι είναι δαπανηρό, επικίνδυνο και δεν συμφέρει κανέναν», κατέληξε.

Με απελάσεις διπλωματών θα απαντήσει η Ρωσία

Η Ρωσία θα απελάσει διπλωμάτες του Ηνωμένου Βασιλείου από το έδαφός της «σύντομα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της, Σεργκέι Λαβρόφ, σε απάντηση για την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από τη Μεγάλη Βρετανία, την οποία ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι την Τετάρτη.

Ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι οι απελάσεις βρετανικού διπλωματικού προσωπικού θα γίνουν «οπωσδήποτε».

Η Μόσχα αρνείται κάθε ευθύνη, με το υπουργείο Εξωτερικών να χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι «παραφροσύνη».

Σε ερώτηση που του έγινε για ενδεχόμενες απελάσεις Βρετανών διπλωματών, ο Σ. Λαβρόφ απάντησε: «Οπωσδήποτε. Σύντομα, Σας το υπόσχομαι».

Χαρακτήρισε δε τους ισχυρισμούς της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης ενάντια στη Μόσχα ως «απολύτως πρόστυχους».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας απέδωσε δε μέρος της σφοδρότητας της αντίδρασης του Ηνωμένου Βασιλείου στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μέι στο ζήτημα του Brexit.

Στον τόπο της απόπειρας η Μέι

Το Σάλσμπερι, στη νοτιοδυτική Αγγλία, όπου πραγματοποιήθηκε η απόπειρα δολοφονίας, επισκέφθηκε εξάλλου το απόγευμα της Πέμπτης η Τερέζα Μέι, η οποία επισκέφθηκε και τον αστυνομικό που δηλητηριάστηκε προσφέροντας βοήθεια στο θύμα.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης εξήρε την «ενότητα» που επέδειξαν οι σύμμαχοι του Λονδίνου απέναντι στη Ρωσία.

«Αυτό συνέβη στη Βρετανία, όμως αυτό θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε και είμαστε ενωμένοι απέναντι σε μια τέτοια ενέργεια», υπογράμμισε, μετά την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε μαζί με τους ηγέτες ΗΠΑ, Γαλλίας και Γερμανίας.

«Η πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αρχιφύλακα Μπέιλι. Είχαν μια ιδιωτική συνομιλία», εξήγησε εξάλλου ο εκπρόσωπός της, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή