Πρίγκιπας Σαλμάν: «Εάν το Ιράν αποκτήσει πυρηνική βόμβα, η Σ. Αραβία θα ακολουθήσει»

«Χίτλερ ο Χαμενεΐ»
Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018 14:35
UPD:14:38
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Την απόφαση της χώρας του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί από την πλευρά του Ιράν, ανακοίνωσε ο πρίγκιπας - διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου - Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Ο διάδοχος, ο οποίος θεωρείται επί της ουσίας ο ισχυρός άνδρας της χώρας, παρομοίασε ακόμη τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, με τον Χίτλερ.

Η Σαουδική Αραβία, η οικονομικά ισχυρότερη αραβική μοναρχία του Αραβοπερσικού Κόλπου, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το ισλαμιστικό καθεστώς της Τεχεράνης εδώ και δεκαετίες, θεωρώντας τους Ιρανούς ισλαμιστές ηγέτες ως δύναμη αλλαγής του στάτους κβο στη Μέση Ανατολή και ανησυχώντας για την επιρροή τους σε Ιράκ, Συρία, Λίβανο και Υεμένη.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στη Σ. Αραβία η ιρανική επιρροή στο Μπαχρέιν, το οποίο κυβερνάται από σουνιτική βασιλική οικογένεια, αλλά έχει κατά πλειονότητα σιίτες κατοίκους, καθώς και στη σιιτική μουσουλμανική μειονότητα στο ίδιο το σαουδαραβικό έδαφος.

Το Ριάντ βρίσκεται σε πολεμική ψυχρότητα και με το Κατάρ, σουνιτικό εμιράτο του Κόλπου, το οποίο κατηγορεί ότι διατηρεί αγαστές σχέσεις με το Ιράν, αλλά και με τη σουνιτική Μουσουλμανική Αδελφότητα, δύναμη οι Σαουδάραβες ηγέτες θεωρούν επίσης παράγοντα ανατροπών στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή